Η διάγνωση της νόσου του Crohn μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε μπερδεμένοι, απογοητευμένοι, και σαν να μην ξέρετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε για να προχωρήσετε. Είναι πιο πολύπλοκη ασθένεια, που χρειάζεται ιδιαίτερες αλλαγές στη ζωή του ασθενούς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε την ζωή σας με άνεση, ενώ διαχειρίζεστε τα συμπτώματά σας. Και αυτές είναι οι πιο σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον διαιτολόγο σας, αν θέλετε να το πετύχετε αυτό.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δίαιτα που πρέπει να ακολουθήσω;

Υπάρχουν αρκετά πλάνα διατροφής που πιστεύεται ότι είναι ωφέλιμα για τους ασθενείς με νόσο του Crohn, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες για να στηρίξουν απόλυτα κάποια από αυτές. Ο διαιτολόγος σας σίγουρα θα σας προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση για την περίπτωσή σας.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγω;

Κάθε ασθενής επηρεάζεται διαφορετικά από αυτά που τρώει, και πολλές φορές παρατηρούνται και αλλαγές κατά τη διάρκεια της ζωής του στις τροφές που θα πρέπει να αποφεύγει. Υπάρχουν, όμως, και μερικές τροφές που μπορεί να είναι επικίνδυνες γενικότερα. Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν ευαισθησία στη λακτόζη και στην γλουτένη, ενώ άλλοι δεν μπορούν να καταναλώνουν πολλές φυτικές ίνες και λιπαρά.

Πώς θα αποφύγω τις κράμπες μετά το φαγητό;

Ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της νόσου, αλλά με μερικές μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορεί να προληφθεί. Ξεκινήστε να τρώτε μικρές μερίδες φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάθε 3-4 ώρες, αντί για τρία μεγάλα γεύματα, περιορίστε σημαντικά τα λιπαρά και τηγανητά φαγητά, τα γαλακτοκομικά (αν έχετε ευαισθησία στη λακτόζη) και τις τροφές με πολλές φυτικές ίνες.

Πρέπει να ξεκινήσω ημερολόγιο φαγητού;

Το ημερολόγιο φαγητού μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για να διαχειρίζεστε τα συμπτώματά σας. Φροντίστε να σημειώνετε όλα τα συστατικά που υπάρχουν στα γεύματά σας, αλλά και πώς αισθάνεστε μετά από κάθε γεύμα. Το ημερολόγιο θα βοηθήσει επίσης τον διαιτολόγο σας να βελτιώσει τις προτάσεις του για εσάς.

Ποια θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά και πώς θα τα προσλάβω;

Οι ανάγκες του κάθε ασθενούς είναι διαφορετικές, αλλά σε γενικές γραμμές, όσοι πάσχουν από νόσο του Crohn δυσκολεύονται να προσλάβουν ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες Α, Β12, D, Ε και Κ, αλλά και σίδηρο, ασβέστιο και ψευδάργυρο.

Τι να κάνω στην περίπτωση διάρροιας;

Η διάρροια είναι πολύ κοινό σύμπτωμα της νόσου, και είναι έξυπνο να γνωρίζετε ποιες τροφές σας την προκαλούν. Ίσως χρειαστεί να φάτε μερικές τροφές που ηρεμούν το στομάχι, όπως λευκό ρύζι, μπανάνες και φρυγανιές. Και μην ξεχνάτε ότι πρέπει να πίνετε πολύ νερό.

Υπάρχουν νέες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζω;

Νέες έρευνες βγαίνουν συνεχώς, και αποκαλύπτουν όλο και περισσότερες πληροφορίες για τη νόσο του Crohn, και ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας ενημερώσει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ