Αν αντιμετωπίζετε οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, σας έχουμε καλά νέα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Research έδειξε πως μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και τον πόνο στις αρθρώσεις σας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φλεγμονές δημιουργούν ελεύθερες ρίζες, που καταστρέφουν τα κύτταρα, και αντιμετωπίζονται με την λήψη αντιοξειδωτικών από την τροφή μας. Η διατήρηση, επίσης, ενός κατάλληλου βάρους είναι κρίσιμη για την σωστή διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας.

Το λίπος δεν προσθέτει απλώς βάρος στις αρθρώσεις μας. Είναι ενεργό στον οργανισμό μας, και παράγει ορμόνες και χημικά που αυξάνουν τις φλεγμονές. Μερικές συμβουλές για να χάσουμε κιλά είναι να μαγειρεύουμε μόνοι μας, με φρέσκα και υγιεινά υλικά, να τρώμε μικρότερες μερίδες, να αποφεύγουμε τις τροφές με πολλές θερμίδες και να μην ξεχνάμε να καταναλώνουμε άφθονα λαχανικά κάθε μέρα. Προφανώς, και η γυμναστική – στα επίπεδα που μπορείτε – είναι απαραίτητη. Τέλος, μια τέλεια τεχνική για να φάτε λιγότερο, είναι να έχετε μια μικρή μερίδα σούπας ως ορεκτικό. Μας χορταίνει με πολύ λίγες θερμίδες, και δεν χρειάζεται μετά πλήρης μερίδα από το κυρίως πιάτο.

Η βιταμίνη C, επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας, καθώς η έλλειψή της μπορεί να κάνει τα συμπτώματά της πολύ χειρότερα. Φροντίστε να καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν αυτή την βιταμίνη με την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, όπως εσπεριδοειδή, φράουλες και μούρα, μπρόκολο, πιπεριές και τροπικά φρούτα όπως ο ανανάς.

Χρειάζεστε, όμως, και βιταμίνη D, σύμφωνα με κάποιες μελέτες. Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα τι ρόλο παίζει, αλλά ορισμένες μελέτες έδειξαν πως η βιταμίνη D μπορεί να προλάβει το σπάσιμο των χόνδρων των αρθρώσεων. Ξέρουμε πως συνθέτουμε βιταμίνη D με την έκθεση στον ήλιο (κάτι που δεν είναι δύσκολο στην χώρα μας), αλλά μπορούμε να την βρούμε και σε τροφές όπως τα θαλασσινά, το ενισχυμένο γάλα και τα αυγά.

Ένα ακόμα ισχυρό αντιοξειδωτικό που χρειαζόμαστε είναι το β-καροτένιο. Καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες, και είναι πολύ εύκολο να το βρούμε. Αρκεί να ψάξουμε για τροφές με έντονο πορτοκαλί χρώμα, όπως το καρότο, η γλυκοπατάτα και η κολοκύθα, αλλά και στα σταυρανθή λαχανικά, στις ντομάτες και σε αρκετά πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Τα λιπαρά οξέα ω-3 είναι εξίσου αναγκαία για την διαχείριση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας – και κάθε άλλης φλεγμονώδους νόσου, για να είμαστε ειλικρινείς. Αυτά τα λιπαρά ελαττώνουν τις φλεγμονές στον οργανισμό, και προστατεύουν την υγεία της καρδιάς μας. Τα βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος κι ο σολομός, αλλά και στον λιναρόσπορο και στους ξηρούς καρπούς.

Τέλος, μερικές ουσίες που θα σας βοηθήσουν βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, και ονομάζονται βιοφλαβονοειδή. Αυτά είναι χημικές ουσίες με αντιφλεγμονώδη δράση, όπως η κερκετίνη που βρίσκουμε στα κόκκινα μήλα. Αλλά θα βρούμε και σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη στα μπαχαρικά και μυρωδικά που βάζουμε στα πιάτα μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια