Η εφαρμογή ενός προγράμματος τροποποίησης συμπεριφοράς είναι αποτελεσματική και στην απώλεια βάρους σε διαβητικούς τύπου 2.

Είναι γνωστό ότι ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα όταν συνοδεύεται παράλληλα και από συστάσεις αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Brisbane στην Αυστραλία μελέτησαν σε 224 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 την διαφορά από την εφαρμογή ενός προγράμματος δίαιτας μόνο και δίαιτας με την εφαρμογή συνεδριών τροποποίησης συμπεριφοράς.

Οι ασθενείς στους οποίους εφαρμόστηκαν οι συνεδρίες τροποποίησης συμπεριφοράς έβλεπαν μία φορά το μήνα τον ειδικό διαιτολόγο και επιπλέον έκαναν ειδικό πρόγραμμα άσκησης.

Μετά από ένα χρόνο παρακολούθησης οι ασθενείς της ομάδας με την τροποποίηση συμπεριφοράς έχασαν στατιστικά σημαντικά περισσότερο βάρος (1,26 kg περισσότερο), περισσότερο λίπος (0.92%) και επίσης κατανάλωναν 2.04 gr κορεσμένου λίπους την ημέρα λιγότερο από ότι οι ασθενείς στους οποίους εφαρμόστηκε μόνο η διαιτητική αγωγή.

Ωστόσο, όταν τους άφησαν ελεύθερους και τους ξαναβρήκαν μετά από 3 χρόνια η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων εξανεμίστηκε.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι συνεδρίες αλλαγής συμπεριφοράς θα πρέπει να εφαρμόζονται και σε διαβητικούς τύπου 2 για την απώλεια βάρους και θα πρέπει να συνεχίζονται και για μεγαλύτερα διαστήματα του ενός έτους.

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας