Η παγκρεατίτιδα είναι οξεία υποτροπιάζουσα ή χρόνια πάθηση που χρειάζεται πολύ προσοχή και μπορεί να προκαλέσει οίδημα, φλεγμονή που παγκρεατικού ιστού, κυτταρική νεύρωση και κάποιες φορές αιμορραγίες.

Διαιτητική αντιμετώπιση
Ιδιαίτερα η χρόνια παγκρεατίτιδα, οδηγεί στην ανάπτυξη του συνδρόμου παγκρεατικής ανεπάρκειας. Το οποίο σημαίνει ελλιπής έκκριση παγκρεατικού υγρού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση του συνδρόμου δυσαπορρόφησης (δηλ. δυσκολία στην απορρόφηση και πέψη των θρεπτικών ουσιών).
Η διαιτητική αντιμετώπιση του ασθενούς ακολουθεί την αιτιολογική θεραπεία της χρόνιας παγκρεατίτιδας: 

  • Πρώτο βασικό στοιχείο είναι στους αλκοολικούς, να συστήνεται η άμεση αποχή από την αλκοόλη. 
  • Για την καλύτερη πέψη της τροφής χορηγούνται παγκρεατίνη ή παγκρεατικά ένζυμα. 
  • Απαραίτητη η λήψη λιποδιαλυτών βιταμινών οι οποίες απορροφούνται καλύτερα. 
  • Στην συνέχεια, χορηγούνται δίαιτες φτωχές σε λίπη και πλούσιες σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες: 
    • πρωτεΐνες: 100 g - 150 g την ημέρα
    • υδατάνθρακες γύρω στα 400 g/ την ημέρα 
    • λίπη: η πρόσληψη λιπών αρχίζει με 40-50g /ημερησίως και προοδευτικά την φτάνουμε στα 200 g/ ημερησίως εφόσον δεν υπάρχουν ενοχλήματα. 
  • Οι θερμίδες της δίαιτας αρχικά ανέρχονται σε 3600 kcal/ ημερησίως και προοδευτικά αυξάνουν μέχρι να φτάσουν τις 6000 kcal/ ημερησίως με σκοπό να αποκαταστήσουν τις βλάβες και να επανορθώσουν τις απώλειες της δυσαπορρόφησης.

Γενικά:
ημερησίως καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ιδανική δίαιτα σ' αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είναι οπωσδήποτε φτωχή σε λίπος.
Βέβαια η σωστή διαιτητική αντιμετώπιση της παγκρεατίτιδας πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τη φύση και τη σοβαρότητα της πάθησης.

Τροφές που απαγορεύονται
Βούτυρο, μαργαρίνη, ξηροί καρποί, γλυκά με πολλά λιπαρά, μπισκότα, βουτήματα, κέϊκ, παγωτά, γάλα πλήρες και όλα τα γαλακτοκομικά με λίπος (τυρί, γιαούρτι), μπέικον, εντόσθια, παχιά ψάρια, κρέμα γάλακτος, φυτικά λάδια, κρόκος αυγού, πατατάκια, γαριδάκια, κρέατα σε κονσέρβα, λαρδί, τηγανητά, σοκολάτες, πέτσα από κοτόπουλο, αβοκάντο, καρύδα, όλα τα παχειά κρέατα (αρνί, βοδινό, χοιρινό), όλα τα αλκοολούχα, όλα τα αλλαντικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα