Η χορήγηση κατάλληλης δίαιτας για πεπτικό έλκος, έχει σκοπό να μειώσει την έκκριση του γαστρικού οξέος, να ουδετεροποιήσει το PH του γαστρικού περιεχομένου, να διατηρήσει την αντίσταση του βλεννογόνου του στομάχου και του δωδεκαδαχτύλου και να επαναφέρει τον ασθενή σε διατροφικό ισοζύγιο. Πιο απλά, έχει σκοπό να διατηρήσει τις καλύτερες συνθήκες στο εσωτερικό του οργάνου, που πάσχει, έτσι ώστε να καταφέρει να επουλωθεί.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, ο ασθενής με πεπτικό έλκος, πρέπει να ακολουθήσει τις παρακάτω οδηγίες:

  • Συχνά γεύματα, τουλάχιστον κάθε τρεις ώρες.
  • Μικρά γεύματα για να αποφεύγεται η διάταση του στομάχου.
  • Μείωση ή καλύτερα διακοπή του καπνίσματος.
  • Διακοπή λήψης καφέ, τεΐου, αναψυκτικών που περιέχουν ανθρακικό ή οποιουδήποτε ροφήματος περιέχει καφεΐνη, αλκοολούχων ποτών. Ο καφές ντεκαφεινέ επιτρέπεται με πολύ προσοχή και σε περιορισμένες δόσεις.
  • Αποφυγή χρήσης μπαχαρικών και καρυκευμάτων.
  • Οι όξινοι χυμοί φρούτων με την προϋπόθεση ότι ενοχλούν.
  • Αποφυγή λήψης φαρμάκων που προκαλούν βλάβη στον βλεννογόνο του στομάχου ή δωδεκαδακτύλου (απαγορεύεται η ασπιρίνη).
  • Αποφυγή λήψεως τροφών και υγρών που προκαλούν δυσπεψία.
  • Η ώρα του φαγητού να τελείται σε ατμόσφαιρα ήρεμη και ευχάριστη, καθώς και η διάθεση του ασθενούς να είναι όσο το δυνατόν ήρεμη και θετική.

Ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες απαγορεύονται:

Επιτρέπονται
Όλα τα γάλατα και τα προϊόντα τους, όλοι οι χυμοί λαχανικών, όπως και τα φρέσκα και μαγειρεμένα λαχανικά, όλων των ειδών, τα ψωμιά, τα φρούτα με προσοχή στα εσπεριδοειδή, πατάτες, ρύζι, καλαμπόκι, μακαρόνια, χυλοπίτες και γενικώς ζυμαρικά, όλα τα κρέατα βραστά ή ψητά, αυγά βραστά, τυριά, βούτυρο.

Απαγορεύονται
Όλα τα τηγανιτά, οι σάλτσες ειδικά οι πικάντικες, βούτυρο από φιστίκια, χυμοί που ερεθίζουν το στομάχι με μεγάλη οξύτητα, τα μπαχαρικά κάθε είδους, τα λαδερά και όσπρια που είναι βαριά μαγειρεμένα, κρέατα σοταρισμένα με κρεμμύδι και μαγειρεμένα πικάντικα, καφές, τσάι, αλκοόλ.