Καλή διατροφή σημαίνει να λαμβάνετε αρκετά μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά στοιχεία. Τα μακροθρεπτικά περιέχουν θερμίδες (ενέργεια): Πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Σας βοηθούν να διατηρείτε το σωματικό σας βάρος. Τα μικροθρεπτικά περιλαμβάνουν βιταμίνες και μέταλλα.

Διατηρούν τη σωστή λειτουργία των κυττάρων αλλά δεν εμποδίζουν την απώλεια βάρους.

Η καλή διατροφή μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα σε πολλούς ανθρώπους με HIV. Όταν ο οργανισμός πολεμά κάποια λοίμωξη χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια και χρειάζεται να τρώτε περισσότερο από το φυσιολογικό. Έτσι χρειάζεται να τρώτε περισσότερο από το φυσιολογικό.

Αλλά όταν αισθάνεστε άρρωστος, τρώτε λιγότερο από το φυσιολογικό.

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να ταλαιπωρήσουν το στομάχι σας και ορισμένες καιροσκοπικές λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν το στόμα ή το λαιμό. Αυτό καθιστά δύσκολη τη λήψη της τροφής. Επίσης ορισμένα φάρμακα και λοιμώξεις προκαλούν διάρροια.

Αν έχετε διάρροια ο οργανισμός σας χρησιμοποιεί λιγότερα από αυτά που τρώτε.

Όταν χάνετε βάρος μπορεί να χάνετε λίπος ή μυς. Αν χάσετε πολύ μυϊκή μάζα αλλάζει η χημεία του οργανισμού. Η κατάσταση αυτή λέγεται καχεξία και μπορεί να σας σκοτώσει. Αν χάσετε περισσότερο από το 5% του σωματικού σας βάρους μπορεί να είναι σημάδι καχεξίας.

Μιλήστε στον γιατρό σας.

Διατροφικές οδηγίες για φορείς HIV

Πρώτα-πρώτα να τρώτε περισσότερο. Το επιπλέον μυϊκό βάρος θα σας βοηθήσει να πολεμήσετε τον ιό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να χάσουν βάρος αλλά για ανθρώπους με HIV αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Να τρώτε άφθονες πρωτεΐνες και άμυλο, με μέτριες ποσότητες λιπαρών.

Η πρωτεΐνη βοηθά στο χτίσιμο και τη διατήρηση των μυών. Κρέας ψάρι φασόλια ξηροί καρποί και σπόροι είναι καλές πηγές. Οι υδατάνθρακες δίνουν ενέργεια. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες προέρχονται από σιτηρά, δημητριακά, σπόρους λαχανικά και φρούτα.

Είναι πηγή ενέργειας που απελευθερώνεται σταδιακά και καλή πηγή ινών και θρεπτικών ουσιών. Οι απλοί υδατάνθρακες, ή σάκχαρα, δίνουν γρήγορα ενέργεια. Βρίσκονται σε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, μέλι, μαρμελάδα ή σιρόπια.

Τα λίπη δίνουν επιπλέον ενέργεια. Χρειάζεστε ορισμένη ποσότητα αλλά όχι τόσο πολύ. Τα μονοακόρεστα λίπη σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, ελαιόλαδο και ψάρια θεωρούνται καλά.
Μέτρια άσκηση θα βοηθήσει το σώμα σας να μετατρέψει την τροφή σε μυς.

Ενσωματώστε την άσκηση, χαλαρά, στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Είναι πολύ σημαντικό να πίνετε αρκετά υγρά στην περίπτωση που είστε οροθετικός. Το επιπλέον νερό μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες των φαρμάκων. Μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την ξηροστομία και τη δυσκοιλιότητα. Να θυμάστε ότι η κατανάλωση τσαγιού, καφέ, κόλα, σοκολάτας ή αλκοόλ μπορεί να σας οδηγήσει στο χάσιμο υγρών από τον οργανισμό.

Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσετε τον οργανισμό σας έναντι των μολύνσεων που μπορεί να μεταφερθούν από τροφή ή νερό.

Σιγουρευτείτε ότι πλένετε τα χέρια σας πριν την προετοιμασία του φαγητού και διατηρείτε καθαρές την κουζίνα και τα εργαλεία. Να πλένετε προσεκτικά τα φρούτα και τα λαχανικά. Μην τρώτε ωμά ή μη μαγειρεμένα αυγά ή κρέας και καθαρίστε τα υγρά του ωμού κρέατος γρήγορα.

Διατηρήστε στο ψυγείο τα φαγητά που έχουν περισσέψει και να τα καταναλώνετε σε τρεις μέρες. Ελέγχετε την ημερομηνία λήξης στις τροφές. Μην αγοράζετε και χρησιμοποιείτε τρόφιμα που έχουν λήξει. Ορισμένα μικρόβια μεταδίδονται από το νερό της βρύσης.

Αν το νερό της περιοχής σας δεν είναι εντελώς καθαρό πίνετε εμφιαλωμένο.

Σχετικά με τα συμπληρώματα

Ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν δύσκολο να ψωνίζουν και να προετοιμάζουν γεύματα όλη την ώρα. Τα συμπληρώματα μπορεί να σας βοηθήσουν στη διατήρηση του σωματικού σας βάρους και τη λήψη των βιταμινών και μετάλλων που χρειάζεστε.

Μη χρησιμοποιείτε προϊόν που έχει σχεδιαστεί για απώλεια βάρους ακόμα και αν γράφει ότι περιέχει ότι χρειάζεστε για καλή διατροφή. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό για σας συμπλήρωμα.

Ανακεφαλαιώνοντας

Η καλή διατροφή είναι πολύ σημαντική για ανθρώπευε με HIV.Αν είστε οροθετικός θα χρειαστεί να αυξήσετε την ποσότητα τροφής που καταναλώνετε και να διατηρήσετε το σωματικό σας βάρος. Να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή, στην οποία να περιλαμβάνεται άφθονες πρωτεΐνες και προϊόντα ολικής άλεσης με λίγα σάκχαρα και λίπη.

Πρόγραμμα άσκησης θα σας βοηθήσει να κτίσετε και να διατηρήσετε μυς. Να πίνετε άφθονα υγρά για να βοηθάτε το σώμα σας να ανταποκριθεί σε φάρμακα που λαμβάνετε.

Προσέξτε την ασφάλεια τροφίμων. Διατηρήστε την κουζίνα σας καθαρή, πλύνετε τα τρόφιμα και να είστε προσεκτικοί σχετικά με την προετοιμασία της τροφής και την αποθήκευσή της. Αν το νερό της βρύσης δεν είναι καθαρό, να πίνετε εμφιαλωμένο.

Αν νομίζετε πως χρειάζεστε υποκατάστατα διατροφής να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης
Ο γιατρός Αδριανός Γολέμης θα είναι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης [βίντεο]