Πλέον, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα θέματα δημόσιας υγείας. Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της νέας αυτής μάστιγας, μια ομάδα ερευνητών από το Great Ormond Street Hospital και το Institute of Child Health, με ηγέτες τον παιδοδιαιτολόγο Paul Sacher και τον κλινικό ψυχολόγο Dr Paul Chadwick, συνδύασε τις καλύτερες πρακτικές διαχείρισης βάρους προκειμένου να δημιουργήσει μια πολυδιάστατη παρέμβαση.

‘Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα διασκεδαστικό και ταυτόχρονα πρακτικό πρόγραμμα που θα βοηθούσε τα παιδιά να γίνουν πιο υγιή, με καλύτερη φυσική κατάσταση και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση’ εξηγεί ο Paul Sacher. ‘Η μεγάλη πρόκληση ήταν το πρόγραμμα να είναι μπορεί να εφαρμοστεί σε επίπεδο κοινότητας, να έχει ερευνητικό υπόβαθρο και να παρέχεται δωρεάν στις οικογένειες»’

Αποτέλεσμα; Το πρόγραμμα MEND, ακρωνύμιο του ‘Mind, Exercise, Nutrition... Do it!’, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ‘Νους, Άσκηση, Διατροφή… Κάν’ το και Συ!’.

Το MEND είναι ένα πρόγραμμα διάρκειας 10 εβδομάδων που απευθύνεται σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά ηλικίας 7 έως 13 ετών και στις οικογένειες τους. Κάθε πρόγραμμα μπορεί να δεχτεί μέχρι 15 παιδιά τα οποία συνοδεύονται υποχρεωτικά από έναν γονέα ή κηδεμόνα.

Εκτελείται από ομάδες ειδικά καταρτισμένων εκπαιδευτών και χρησιμοποιεί τεχνικές αλλαγής συμπεριφοράς με στόχο τη βελτίωση των συνηθειών διατροφής και άσκησης όλης της οικογένειας.

Το MEND δίνει έμφαση στην πρακτική εκπαίδευση. Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι οικογένειες μαθαίνουν να μαγειρεύουν υγιεινά, να διαβάζουν ετικέτες τροφίμων και να ελέγχουν το μέγεθος της μερίδας τους. Επίσης, σε μία από τις συνεδρίες γίνεται επίσκεψη – εξερεύνηση στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς και δοκιμασία φρούτων και λαχανικών.

Το κομμάτι της άσκησης αποτελείται από ομαδικά, μη ανταγωνιστικά παιχνίδια που είναι ειδικά σχεδιασμένα για υπέρβαρα παιδιά.

Σήμερα, το δίκτυο του MEND έχει επεκταθεί σε 5 χώρες μεταξύ των οποίων η Αμερική και η Αυστραλία. Πάνω από 30,000 οικογένειες έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα δωρεάν, ενώ τα αποτελέσματα σε ερευνητικό επίπεδο και σε επίπεδο κοινότητας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Η λίστα αναμονής στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας διανομής του προγράμματος (MEND Central, social enterprise) περιλαμβάνει εκατοντάδες οικογένειες. ‘Παρόλο που έχουμε καταφέρει πολλά, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας»’ λέει ο Paul Sacher.

‘Θέλουμε να κάνουμε το MEND διαθέσιμο σε κάθε οικογένεια. Αυτό σημαίνει εδραίωση σχέσεων συνεργασίας με το όλους τους τομείς που μοιράζονται το πάθος μας, έτσι ώστε να γίνουμε μέρος της λύσης του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας