Σε κάθε εποχή ξεπηδούν κάποιες θαυματουργές δίαιτες. Περιττό να πούμε ότι, αν κάποια από αυτές τις χιλιάδες δίαιτες πραγματικά εξασφάλιζε μόνιμη απώλεια βάρους, η επιδημία της παχυσαρκίας θα είχε ήδη ξεπεραστεί. Αν ενθαρρύνετε ή στηρίζετε τις προσπάθειες του εφήβου σας να κάνει κάποια από αυτές τις δίαιτες της μόδας, του δίνετε το μήνυμα ότι η δίαιτα είναι απαραίτητη και αποδεκτή.

Ένα καλύτερο μήνυμα είναι να αλλάξετε και να βελτιώσετε τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα όλης της οικογένειας. Αν ο έφηβός σας αρχίζει να αλλάζει τις διατροφικές του συνήθειες για να χάσει βάρος, βοηθήστε τον μιλώντας μαζί του για το πρόγραμμα που επέλεξε. Κανένα πρόγραμμα απώλειας βάρους δεν είναι κατάλληλο για εφήβους. Χρειάζονται επαρκείς θερμίδες και θρεπτικά συστατικά για να διατηρήσουν την ανάπτυξή τους σε αυτήν την περίοδο της ζωής τους.

Πριν αρχίσουν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, φέρτε το παιδί σας σε επαφή με τον γιατρό του. Στην αρχή της εφηβείας αναπτύσσεται ένα φυσιολογικό, πρόσκαιρο πάχος και στα δύο φύλα. Αυτό συχνά οφείλεται σε μια επερχόμενη έκρηξη ανάπτυξης ή στα κορίτσια αποτελεί προετοιμασία για τον έμμηνο κύκλο. Κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους για τους εφήβους πρέπει να παρακολουθείται από κάποιον επαγγελματία.

Οι έφηβοι και οι ενήλικες θέλουν να χάσουν βάρος γρήγορα και ψάχνουν για τη μαγική συνταγή. Οι δίαιτες της μόδας είναι ακριβώς αυτό που ακούγονται: είναι προσωρινές και δεν προσφέρουν μόνιμη λύση. Συχνά, μάλιστα, είναι πολύ επικίνδυνες για την υγεία. Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν είναι αποτελεσματική:

Κάντε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή;
  • Μιλά για απώλεια βάρους άνω του ενός κιλού την εβδομάδα;
  • Λέει ότι δε χρειάζεται άσκηση;
  • Χρειάζεται να αγοράσετε ειδικές τροφές, χάπια, σκόνες ή άλλα προϊόντα;

Oι έφηβοι είναι εξίσου επιρρεπείς με τους ενήλικες στις υποσχέσεις των θαυματουργών προγραμμάτων διαίτης και περισσότερο. Μιλήστε οπωσδήποτε στον έφηβο για τους κινδύνους και τις απογοητεύσεις που φέρνουν αυτές οι υποσχέσεις γρήγορης απώλειας βάρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως