Από τους χυμούς φρούτων μέχρι το σοκολατούχο γάλα και τα αναψυκτικά, το αγαπημένο ρόφημα του παιδιού σας μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα υγείας. Προβλήματα στα δόντια, παχυσαρκία και διαβήτη, μέχρι και υπέρταση και καρδιαγγειακή νόσο. Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, μας πρόσφερε ακόμα περισσότερες αποδείξεις ότι είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας να μην καταναλώνουν τόση ζάχαρη. Οι συμμετέχοντες, αφού κατανάλωναν ροφήματα με γλυκαντικά για δύο εβδομάδες, έδειξαν επιδεινωμένη κατάσταση της καρδιαγγειακής τους υγείας. Σκεφτείτε, λοιπόν, τι μπορεί να συμβεί έπειτα από χρόνια ολόκληρα κατανάλωσης.

Επειδή τα ζαχαρώδη ροφήματα βρίσκονται παντού, είναι δύσκολο να μάθουμε στα παιδιά να τα αντικαταστήσουν με κάτι πιο υγιεινό. Οι αδένες της γεύσης συνηθίζουν και χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν σε κάτι καινούριο. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να κάνουμε αυτή την διαδικασία πιο εύκολη:

  • Μειώνουμε την συχνότητα: Αν το παιδί σας πίνει χυμό τρεις φορές την ημέρα, ελαττώστε σταδιακά τη συνήθεια.
  • Επιμείνετε στο νερό: Δίνετε στο παιδί σας πάντα ένα μπουκάλι νερό μαζί του, για να ξεδιψάει. Είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.
  • Αναμείξτε τους χυμούς με νερό: Ακόμα και οι χυμοί που είναι 100% φυσικοί περιέχουν ζάχαρη. Προσθέστε λίγο νερό.
  • Αδειάστε το σπίτι: Όταν δεν υπάρχουν ζαχαρώδη ποτά στο σπίτι, το παιδί σας αναγκαστικά θα αρχίσει να στρέφεται προς τις πιο υγιεινές εναλλακτικές.
  • Όχι στα αναψυκτικά: Σταματήστε να αγοράζετε αναψυκτικά που είναι φορτωμένα με περιττή ζάχαρη, και επιλέξτε κάτι πιο ελαφρύ, όπως σόδα με λίγο στυμμένο λεμόνι μέσα.

Θα έχετε παρατηρήσει, αν έχετε πιει κάποιο ρόφημα με τεχνητά γλυκαντικά, ότι η γεύση τους είναι ακόμα πιο γλυκιά και από τη ζάχαρη. Άρα, ακόμα και αυτά τα ποτά δεν βοηθούν τους αδένες της γεύσης να προσαρμοστούν στον καινούριο τρόπο ζωής. Ας δούμε μερικές εναλλακτικές, λοιπόν…

  • Νερό με… γεύση: Ρίξτε μέσα στο νερό σας κομμάτια φρούτων, ή βότανα όπως η μέντα. Αφήστε τα στο ψυγείο ένα βράδυ, και την επόμενη μέρα θα έχετε πεντανόστιμο νερό.
  • Τσάι: Φτιάξτε τσάι χωρίς γλυκαντικά και καφεΐνη, όπως πράσινο, ή τσάι μέντας.
  • Γάλα χωρίς λιπαρά: Μπορεί το σοκολατούχο γάλα να είναι πολύ νόστιμο, αλλά δεν είναι υγιεινό. Προτιμήστε σκέτο γάλα αγελάδας, σόγιας ή αμυγδάλου.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Μπάιντεν προωθεί διάταγμα για την έρευνα της υγείας των γυναικών
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%