Γράφει η Θεοδώρα Μάλλη, μαία-σύμβουλος θηλασμού IBCLC

Πρώτος μήνας (7ος Μήνας) Βρασμένα και πολτοποιημένα λαχανικά

Η αίσθηση της γεύσης είναι στα μωρά, πολύ πιο αναπτυγμένη στα από ότι στους μεγάλους. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να ξεκινήσει κανείς αργά και σταδιακά με τις στερεές τροφές. Συνήθως ξεκινά κανείς με πολτοποιημένα καρότα, ιδανικό θα ήταν να προσθέσετε μητρικό γάλα στα λειωμένα καρότα.

Τα καρότα έχουν γλυκειά γεύση ενώ παράλληλα εφοδιάζουν το μωρό με πολύτιμη προβιταμίνη Α.

Διαλέξτε μια ήρεμη στιγμή της μέρας για το ξεκίνημα των στερεών τροφών. Φροντίστε εσείς και το μωρό σας να έχετε καλή διάθεση. Ξεκινήστε προσφέροντας στο μωρό κανονικά το στήθος για να μην πεινά πολύ και είναι ανυπόμονο και πριν το τέλος του γεύματος, μπορείτε να του προσφέρετε το πρώτο κουταλάκι της στερεάς τροφής.

Φυσικά ξεκινά κανείς με ένα δύο κουταλάκια και χρειάζεται αρκετός καιρός (1 ως 3 εβδομάδες) μέχρι να μπορέσει κανείς πραγματικά να αντικαταστήσει ένα γεύμα από το στήθος.

Στην περίπτωση που το μωρό σας δε δέχεται την τροφή που του προσφέρατε, μην το πιέζετε. Προσπαθήστε ξανά σε μια εβδομάδα. Μερικά μωρά αρνούνται για αρκετό καιρό την πρόσληψη στερεών τροφών. Μην απελπίζεστε. Είναι ενδιαφέρον ότι μωρά από οικογένειες με πολλές αλλεργίες πολλές φορές "αυτοπροστατεύονται" αρνούμενα να δεχτούν στερεές τροφές ακόμα και μέχρι τον ένατο μήνα!! Το μητρικό γάλα μπορεί ακόμα να καλύψει τις ανάγκες τους.

Με την εισαγωγή των στερεών τροφών στο διαιτολόγιο του παιδιού, είναι δυνατόν οι κενώσεις του να γίνουν λίγο πιό σκληρές. Γενικά πάντως είναι σχετικά σπάνιο να εμφανιστεί δυσκοιλιότητα σε παιδιά που θηλάζονται. Στην περίπτωση πάντως που θα παρουσιαστεί δυσκοιλιότητα, μπορεί κανείς ήδη μετά από 3 ως 5 μέρες, να προχωρήσει σε ένα μείγμα από βρασμένα καιπολτοποιημένα καρότα και πατάτες ή καρότα και μήλα.

Σημαντικό είναι επίσης να δίνονται αρκετά υγρά. Τον πρώτο καιρό αρκεί το μητρικό γάλα για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού σας για υγρά. Αργότερα μπορείτε να δώσετε και νερό ή τσάι. Το μωρό που μέχρι τώρα θηλάζονταν αποκλειστικά, μπορεί κατευθείαν από το στήθος να μάθει να πίνει στο παιδικό φλυτζάνι, χωρίς να είναι απαραίτητο να μεσολαβήσει το μπουκάλι.

Οι διάφοροι χυμοί φρούτων συμπεριλαμβάνονται στη κατηγορεία των στερεών τροφών και πρέπει να δίνονται αραιωμένοι με νερό και σταδιακά σύμφωνα και με τις υπόλοιπες τροφές που δίνονται στο μωρό.

Σημαντικό είναι επίσης οι διάφορες νέες τροφές να προστίθενται αργά και σταδιακά στο διαιτολόγιο του μωρού. Δίνετε μόνο ένα νέο συστατικό στη διατροφή του μωρού σας κάθε εβδομάδα. Ετσι ο οργανισμός του έχει χρόνο να προσαρμοστεί στις νέες τροφές και στην περίπτωση που εμφανιστούν κάποιες αντιδράσεις σε μια τροφή είναι πιό εύκολο για εσάς να βρείτε ποιά τροφή τις προκάλεσε.

Σε αυτή την περίπτωση αποφεύγετε την τροφή που προκάλεσε τις αντιδράσεις και ξαναδοκιμάστε τη με τον πρώτο χρόνο.

Έτσι μπορείτε σταδιακά στον πολτό του καρότου να προσθέσετε και πατάτα και αργότερα και μικρές ποσότητες βοδινού κρέατος και έτσι με τον καιρό να αντικαταστήσετε ένα γεύμα από το στήθος με στερεές τροφές, συνήθως το μεσημεριανό.

Δεύτερος μήνας (8ος Μήνας) Πολτός από φρούτα και δημητριακά

Εφόσον έχετε ήδη αντικαταστήσει το μεσημεριανό θηλασμό με ένα γεύμα από στερεές τροφές, μπορείτε τώρα να προχωρήσετε στην αντικατάσταση ακόμη ενός γεύματος το πρωϊ ή το απόγευμα, με βρασμένο καρότο και μήλο προσθέτοντας σιγά σιγά και άλλα βρασμένα φρούτα και δημητριακά όπως ρύζι.

Η βρώμη συστήνεται γιατί δεν προκαλεί αλλεργίες, ενώ αντίθετα το σιτάρι είναι καλό να αποφεύγεται για τον πρώτο χρόνο, γιατί μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες.

Τρίτος μήνας (9ος Μήνας) Χυλός από γάλα και δημητριακά

Το μωράκι σας μεγαλώνει και χρειάζεται όλο και περισσότερη ενέργεια. Τώρα μπορεί να προστεθεί στο διαιτολόγιο του παιδιού και κρέμα από δημητριακά και γάλα. Οι περισσότερες κρέμες του εμπορίου περιέχουν μεγάλη ποσότητα από ζάχαρη και γάλα αγελάδας.

Μια καλή εναλακτική λύση είναι οι νιφάδες δημητριακών για μωρά, από βιολογική καλλιέργεια χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Αυτές μπορείτε να τις συνδιάσετε με πολτοποιημένα φρούτα ή λαχανικά και μητρικό γάλα ή θηλασμό μετά το γεύμα.

Σε περίπτωση που δε θηλάζετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα σε σκόνη από αυτό που πίνει μέχρι τώρα το μωρό. Το χυλό αυτό μπορείτε να τον δίνετε το βράδυ.

Με τον καιρό έρχεται το μωρό σας σε επαφή με όλο και περισσότερες τροφές και σιγά σιγά μπορείτε να του προσφέρετε και τροφές που δεν είναι εντελώς πολτοποιημένες. Από το 10ο - 12ο μήνα μπορεί το μωρό να κάθεται στο τραπέζι και κάνει τις πρώτες προσπάθειες να τρώει μόνο του.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη
Απειλείται η παγκόσμια προσφορά σοκολάτας από καταστροφικό ιό
Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων στο "Γ. Παπανικολάου"