Γράφει ο Κυριάκος Ρέππας

Οι τραγικές διαστάσεις που έχει λάβει η παιδική παχυσαρκία στις μέρες μας, έχει υποχρεώσει ειδικούς και γονείς σε επαγρύπνηση. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά εργαλεία μείωσης του βάρους και αύξησης της θρεπτικής αξίας του ημερήσιου διαιτολογίου παιδιών και εφήβων.



Ένας τρόπος αύξησης της κατανάλωσής τους αποτελεί η ενασχόληση των παιδιών με το μαγείρεμα ή την προετοιμασία φαγητών που αποτελούνται από λαχανικά ή φρούτα. Με απλά λόγια βάλτε τα παιδιά σας να κόψουν μαζί σας τη σαλάτα ή να αλέσουν το φρουτοχυμό τους στο μπλέντερ και η κατανάλωση αυτών των τροφίμων θα αυξηθεί.

Αυτό δεν είναι υπόθεση ή μια ακόμη περίεργη ή καλή ιδέα αλλά ένα αποδεδειγμένο πλέον γεγονός. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 671 μαθητές 4ης Δημοτικού στο Houston του Texas στην Αμερική και δημοσιεύτηκε πέρυσι στο 'International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity' αποδείχθηκε ότι η ενασχόληση των παιδιών με την προετοιμασία συνταγών με φρούτα και λαχανικά αύξησε τελικά σημαντικά την κατανάλωσή τους.

Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες συμπεριφοριστικής προσέγγισης και παιδίατροι του ARS (Agricultural Research Service) και του CNRC (Children's Nutrition Research Center) αξιολόγησαν την συσχέτιση που είχε η προετοιμασία φαγητού με την επίτευξη συγκεκριμένων διατροφικών συμπεριφοριστικών στόχων.

Για 6 από τις 10 συνεδρίες του προγράμματος οι μαθητές επέλεξαν μια συνταγή φρούτων χυμών ή λαχανικών και έβαλαν στόχο να την επαναλάβουν και στο σπίτι πριν την επόμενη συνεδρία. Επιπλέον, έβαλαν και στόχους που συσχετίζονταν με την κατανάλωση αυτών (φρούτων, χυμών ή λαχανικών).

Παραδείγματα τέτοιων συνταγών ήταν ο Razzle Dazzle (φρουτοχυμός), το royal slush (ένας κρεμώδης φρουτοχυμός, σαν milkshake), το Wizard's Magic Pocket (πίτα με λαχανικά), Golden Knight Burrito (ένα burrito φυτοφάγων) κ.α.

Κάθε φορά οι μαθητές προσκόμιζαν και μια βεβαίωση από τους γονείς ότι παρασκεύασαν ή όχι τη συνταγή.

Οι ερευνητές παρατήρησαν την αύξηση τουλάχιστον κατά μια μερίδα της κατανάλωσης φρούτων ή φρέσκων χυμών ή λαχανικών την ημέρα σε σχέση με την έναρξη της έρευνας. Μάλιστα, οι κοπέλες φαίνεται να πέτυχαν υψηλότερες αποδόσεις από τα αγόρια, τουλάχιστον στο στόχο συνταγή και προετοιμασία στο σπίτι.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο λοιπόν ότι τόσο οι ειδικοί όσο και οι γονείς έχουν ένα πολύ καλό όπλο στη φαρέτρα τους κατά της παιδικής παχυσαρκίας. Αρκεί να βάλουν τα παιδιά να συμμετέχουν και να μάθουν να φτιάχνουν συνταγές για φρουτοσαλάτες, φρουτοχυμούς, σαλάτες ή πίτες με λαχανικά και αυτά σίγουρα θα φάνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά την ημέρα μειώνοντας δραστικά τις ημερήσιες θερμίδες, άρα και την πιθανότητα παχυσαρκίας.

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;