Ως κωλικοί χαρακτηρίζονται τα επεισόδια πόνου στην κοιλιά που παρουσιάζει το βρέφος σε ηλικία από έξι εβδομάδων μέχρι τριών μηνών, τις απογευματινές, συνήθως, ώρες. Όταν το μωράκι υποφέρει από κωλικούς, κλαιει, μερικές φορές ουρλιάζει και παράλληλα τραβά τα πόδια προς την κοιλιά του, δείχνοντας ότι το ενοχλεί η κοιλιά του. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο το οποίο δεν βλάπτει το βρέφος, είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας, σταματά όταν το βρέφος γίνει τριών μηνών και δεν επιβαρύνει καθόλου την κατάσταση ή την ανάπτυξή του. Παρ' όλα αυτά, σίγουρα σας δημιουργεί άγχος και στρες. Οι κωλικοί, με χαρακτηριστική κλινική εικόνα, ποτέ δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως εμέτους, διάρροιες κ.λπ. Έτσι, λοιπόν, αν ο πόνος σε ένα βρέφος συνοδεύεται από εμέτους ή διάρροια ή άλλα συμπτώματα, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί κωλικός. Μερικές φορές, η αιτία τέτοιων επίμονων κωλικών μπορεί να είναι η αλλεργία στο γάλα αγελάδας. Σε αυτή την περίπτωση, το μωρό μπορεί να παρουσιάζει παράλληλα τραχύτητα δέρματος και κοκκινάδες στα μάγουλα, διάρροιες ή πρόσμιξη αίματος στα κόπρανα. Οι κωλικοί σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ έντονοι, και όταν το παίρνουμε αγκαλίτσα δεν ηρεμεί. Εάν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδογαστρεντερολόγο, ο οποίος θα προβεί στις αναγκαίες εξετάσεις και θα σας συστήσει το κατάλληλο υποαλλεργιογονικό γάλα.

Πολλές φορές οι πόνοι στην κοιλιά δημιουργούνται επειδή το μωράκι καταπίνει αέρα, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν τα γεύματα του μωρού δεν είναι τακτικά και το βρέφος πεινά πάρα πολύ. Αν το μωρό τρέφεται με μητρικό γάλα, η μεγάλη πείνα το κάνει να θηλάζει πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να καταπίνει αέρα. Αν, από την άλλη, είναι μικρή η θηλή, τότε το βρέφος δεν κατορθώνει να ρουφήξει αρκετό γάλα και γι' αυτό το ανακατεύει με αρκετό αέρα. Άλλη μια αιτία για τη συσσώρευση αέρα στην κοιλίτσα του μωρού είναι το λανθασμένο τάισμα με το μπιμπερό, καθώς και το έντονο ανακάτεμα του μπουκαλιού πριν το τάισμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές φυσαλίδες αέρα στο γάλα τις οποίες μετά καταπίνει το μωρό.

Αντιμετώπιση
Συνήθως οι κωλικοί αντιμετωπίζονται με πολύ απλά μέτρα:
Κατ' αρχάς, πρέπει να πάρετε το μωράκι σας αγκαλιά και να το παρηγορήσετε ή να του προσφέρετε ένα ζεστό ρόφημα. Φροντίστε τα γεύματα του μωρού να είναι τακτικά και να μη μένει πολλή ώρα νηστικό. Μην κουνάτε πολύ έντονα το μπιμπερό πριν δώσετε το γάλα στο μωρό σας. Όταν ταΐζετε το μωρό σας, φροντίστε να κινείτε το μπιμπερό σε τακτά διαστήματα μέσα και έξω από το στόμα του μωρού, έτσι ώστε η θηλή να είναι συνεχώς γεμάτη. Αυτό γιατί, αν το μπιμπερό παραμένει ακίνητο στο στόμα του βρέφους, μπορεί κάποια στιγμή που η θηλή αδειάζει εντελώς να συνεχίσει το μωρό να ρουφάει, με αποτέλεσμα να καταπίνει αέρα. Αν κινείτε το μπιμπερό με πολύ σταθερές κινήσεις μέσα και έξω από το στόμα του μωρού σας, τότε η θηλή θα είναι πάντα γεμάτη γάλα κι έτσι μειώνεται η πιθανότητα να καταπίνει το μωρό αέρα. Αν το βρέφος κλαιει πολλές ώρες (πάνω από 4 ώρες), το κλάμα του είναι έντονο, επίμονο και δεν σταματά καθόλου ακόμη κι αν το παίρνετε στην αγκαλιά σας για να το παρηγορήσετε, ή αν το κλάμα δεν εκδηλώνεται μόνο τις απογευματινές ώρες, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο .

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν