Η δυσκοιλιότητα, είναι ένα πρόβλημα το οποίο συμβαίνει στα μωρά τα οποία συνήθως τρέφονται με ξένο γάλα, ενώ τα μωράκια τα οποία θηλάζουν δεν παρουσιάζουν συχνά δυσκοιλιότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο μητρικό γάλα απορροφώνται πλήρως, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ελάχιστες ποσότητες σαπώνων ασβεστίου στα κόπρανα (οι σάπωνες είναι ουσίες στις οποίες οφείλεται η σκληρότητα των κοπράνων).

Ένα βρέφος έχει δυσκοιλιότητα όταν κάνει κακά λιγότερο από μία φορά κάθε τρεις μέρες, ενώ τα κόπρανά του είναι πολύ σκληρά. Αν η σκληρότητα παρουσιάζεται από τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση, τότε πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στον παιδίατρο.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα οφείλεται σε προβλήματα στένωσης του παχέος εντέρου σε κάποιο σημείο και γι' αυτό, όταν η δυσκοιλιότητα είναι επίμονη και ξεκινά από τη γέννηση, πρέπει να πηγαίνετε στον παιδίατρο για εξετάσεις.

Αντιμετώπιση
Αν το μικρό σας υποφέρει από δυσκοιλιότητα, ελέγξτε κατ' αρχάς αν η πρόσληψη υγρών είναι επαρκής και, δεύτερον, αν το γάλα του διαλύεται σωστά. Για να σιγουρευτείτε ότι το μωράκι πίνει αρκετά υγρά, μπορείτε να του δίνετε ανάμεσα στα γεύματα νερό ή χαμομήλι ή ακόμη και φρέσκο αραιωμένο χυμό πορτοκαλιού (αν το επιτρέπει η ηλικία του, και αφού συμβουλευτείτε τον παιδίατρο).

Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο ή τον παιδογαστρεντερολόγο, ο οποίος θα χορηγήσει στο μωρό φάρμακα για την αντιμετώπιση της οξείας φάσης της δυσκοιλιότητας. Επίσης θα σας δώσει τις ενδεδειγμένες διαιτητικές οδηγίες και θα σας συστήσει ειδικά σκευάσματα γάλακτος τα οποία πολλές φορές επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας.

Μερικές φορές η δυσκοιλιότητα οφείλεται σε αλλεργία στο γάλα αγελάδας ή σε άλλα αίτια. Επομένως, εάν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας συνεχιστεί, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδογαστρεντερολόγο ο οποίος θα υποβάλλει το μωρό σε ειδικές εξετάσεις και θα συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια