Το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου. Με αφορμή αυτή τη μέρα λοιπόν, γίνεται εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο, η οποία δίνει έμφαση στην πρόληψη της επάρατης νόσου.

Ας δούμε πώς σχετίζεται η επάρατη νόσος με τη διατροφή και άλλες συνήθειές μας.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η εμφάνιση καρκίνου είναι καθαρά θέμα γονιδίων ή κακής τύχης.Όμως, μέσω της επιστημονικής έρευνας, γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος εξαρτάται στην πραγματικότητα από ένα συνδυασμό γονιδίων, περιβάλλοντος και πτυχών της ζωής μας, παραγόντων δηλαδή που μπορούμε να ελέγξουμε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερα από ένα στα τρία άτομα θα αναπτύξει καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του. Κάθε χρόνο, σε περίπου 309.000 άτομα γίνεται διάγνωση της νόσου.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περισσότερες από τέσσερις στις 10 περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να αποφευχθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:

  • Αποφυγή καπνίσματος
  • Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
  • Περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ
  • Υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή
  • Φυσική δραστηριότητα
  • Προστασία από συγκεκριμένες λοιμώξεις
  • Ασφαλής έκθεση στον ήλιο
  • Επάγγελμα (από έκθεση σε χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας, αφού μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ως αποτέλεσμα των χημικών ουσιών ή πρακτικών που χρησιμοποιούνται στην εργασία τους. Η βελτίωση της ασφάλειας στο χώρο εργασίας σημαίνει ότι και λιγότεροι άνθρωποι θα κινδυνεύουν τώρα από ό, τι στο παρελθόν).