Πολλές είναι οι διατροφές που έρχονται στην μόδα, υποσχόμενες πολλά και θεαματικά αποτελέσματα. Και λίγες όμως είναι οι διατροφές που καταφέρνουν να παραμείνουν στην μόδα, επειδή – όπως είναι λογικό – αποδεικνύεται ότι δεν είναι βλαβερές. Και όμως, ένας παράγοντας που μπορεί να κρίνει πόσο καλή είναι μια διατροφή είναι το πόσο επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ας δούμε πώς τα πήγαν οι πιο διάσημες διατροφές αυτή τη στιγμή…

Η παλαιολιθική διατροφή

Γνωστή και ως Paleo diet, εστιάζεται στην κατανάλωση τροφών που (θεωρητικά) καταναλώνονταν και από τους… προγόνους μας. Κρέας, ψάρια, ξηροί καρποί, λαχανικά και φρούτα, αλλά με αρκετούς περιορισμούς—όχι επεξεργασμένα, όχι ζάχαρη, όχι δημητριακά και όχι γαλακτοκομικά. Η Paleo έχει ερευνηθεί λιγότερο σε σχέση με άλλα δημοφιλή πλάνα διατροφής, αλλά τα λιγοστά δεδομένα που έχουμε δείχνουν πως μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Μεσογειακή διατροφή

Η Μεσογειακή διατροφή δεν χρειάζεται συστάσεις, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, λίγο κρέας, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο… Μια διατροφή γευστική και άκρως υγιεινή – ειδικά σε ό,τι αφορά την υγεία της καρδιάς μας – και δικαιολογημένα βγαίνει νικήτρια στο πόσο χαμηλά μπορεί να ρίξει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Δίαιτα Άτκινς

Η Άτκινς είναι μια διατροφή με σκοπό το αδυνάτισμα. Περιορίζει τους υδατάνθρακες, περιέχει λίγη πρωτεΐνη και αρκετά λιπαρά. Συνεπώς, μηδέν ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά, αλλά ναι στις κρέμες και στα πλήρη λιπαρά. Είναι μια διατροφή που δύσκολα μπορούμε να ακολουθήσουμε σε βάθος χρόνου, αλλά μπορεί να είναι αποτελεσματική για αδυνάτισμα. Βέβαια, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται, όπως και ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, λόγω των λιπαρών που δεν αντισταθμίζονται από άλλα θρεπτικά συστατικά.

Χορτοφαγική διατροφή

Η χορτοφαγική διατροφή αποκλείει το κρέας – και σε μερικές περιπτώσεις ζωικά προϊόντα, όπως αυγά και γαλακτοκομικά – και σε γενικές γραμμές έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Προσέξτε, όμως. Είναι πολύ εύκολο μια χορτοφαγική διατροφή να είναι ανθυγιεινή, καθώς πολλά επεξεργασμένα φαγητά και σνακς είναι χορτοφαγικά—αυτό όμως δεν τα κάνει κατάλληλα για κατανάλωση.

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Θα το ξαναπούμε, επειδή χρειάζεται: Η γλουτένη δεν επηρεάζει πρακτικά τίποτα στον οργανισμό, εκτός και αν πάσχετε από κοιλιοκάκη, ή έχετε δυσανεξία σε αυτήν. Αν δεν ανήκετε σε κάποια από τις δύο αυτές κατηγορίες, τότε δεν υπάρχει λόγος να κόψετε την γλουτένη από την διατροφή σας. Στο επίπεδο του κινδύνου εγκεφαλικού, φαίνεται πως αυτή η διατροφή δεν επηρεάζει τις πιθανότητες σε κάποιο βαθμό. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί, ότι η κοιλιοκάκη, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας