Mε τη συνεργασία της Βάσιας Μανίκα

Ανησυχείτε για τα επίπεδα της χοληστερόλης σας; Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του συστήματος υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan, ίσως να θέλετε να κλείσετε μερικά ραντεβού με έναν πτυχιούχο διαιτολόγο για να πάρετε κάποιες συμβουλές για το πώς μπορείτε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες.

Είναι πολύ πιθανό όχι μόνο να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, αλλά μπορεί να αποφύγετε τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή να μειώσετε τη δόση της, αν λαμβάνετε ήδη φάρμακα. Ενδεχομένως να χάσετε και βάρος κατά τη διαδικασία, το οποίο επίσης βοηθά την καρδιά σας.

Τα νέα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Dietetic Association, βασίζονται σε δεδομένα από 377 ασθενείς με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, οι οποίοι συμβουλεύτηκαν 52 πτυχιούχους διαιτολόγους σε 24 πόλεις (11 πολιτείες των Η.Π.Α).

Η μελέτη περιελάμβανε μόνο ασθενείς από 25 ως 70 ετών που είχαν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή επίπεδα τριγλυκεριδίων πάνω από 200 mg/dL και δεν είχαν κάνει καμία πρόσφατη αλλαγή στη φαρμακευτική αγωγή για την υπερχοληστερολαιμία.

Στην ομάδα των ασθενών που ξεκίνησαν τη μελέτη, το 44,6% αυτών είτε μείωσαν τα επίπεδα της 'κακής' (LDL) χοληστερόλης τουλάχιστον κατά 15% είτε πέτυχαν απόλυτα το στόχο της χοληστερόλης. Ένας σημαντικός αριθμός των ασθενών μείωσε την πρόσληψη του λίπους σε λιγότερο από 30% των συνολικών θερμίδων, όπως συστήνεται για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, ενώ πολλοί συμμετέχοντες επίσης έχασαν βάρος ή/και αύξησαν τις ημέρες της εβδομάδας στις οποίες ασκούνταν πάνω από 30 λεπτά.

Οι θετικές αυτές αλλαγές πραγματοποιήθηκαν σε περίπου οχτώ μήνες, και μετά από τρεις ή περισσότερες συναντήσεις των ασθενών με τον διαιτολόγο τους. Τα αποτελέσματα αυτά είναι μια επιπρόσθετη απόδειξη ότι η 'διατροφική θεραπεία', όπως αποκαλείται, βασισμένη σε έγκυρα επιστημονικά στοιχεία, μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά στη ζωή του ασθενούς.

Παρόλο που μερικοί ασθενείς μπορεί ήδη να ακολουθούν μια σχετικά υγιεινή διατροφή, η 'διατροφική θεραπεία' μπορεί να αυξήσει τη γνώση του ασθενούς για τα 'καρδιοπροστατευτικά τρόφιμα' και να τους βοηθήσει να εξατομικεύσουν τις επιστημονικές συστάσεις για να ταιριάξουν με τις προτιμήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπεύθυνης της μελέτης Kathy Rhodes, Ph.D., R.D: 'Όλοι γνωρίζουν ότι η διατροφή είναι πολύ σημαντική για τη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης και ότι ένας πτυχιούχος διαιτολόγος είναι ο πιο άρτια εκπαιδευμένος επιστήμονας για να βοηθήσει τους ασθενείς να διαλέγουν τα τρόφιμα με σοφία'.

Ωστόσο, 'συχνά συναντάμε ασθενείς που είναι σε πολλαπλή φαρμακευτική αγωγή για την υπερχοληστερολαιμία αλλά δεν έχουν δει ποτέ έναν διαιτολόγο. Αρκετά συχνά επίσης βλέπουμε οτι ακόμα και όταν ένας ασθενής με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης βλέπει τελικά έναν διαιτολόγο, η ιατρική ομάδα δεν δίνει αρκετό χρόνο για να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματική είναι η δίαιτα πριν προσθέσουν και άλλα φάρμακα στην αγωγή'.

Πηγές:
ΜΕΛΕΤΗ: The lipid management nutrition outcomes project: perspectives from a national experience in protocol implementation and nutrition outcomes tracking. Rhodes KS, Weintraub MS, Biesemeier CK, Rubenfire M. J Am Diet Assoc. 108: 332-9, 2008

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;