Ορισμένα πεπτίδια του γάλακτος μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και συνεπώς στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης μετα-ανάλυσης από την Κίνα. Η υπέρταση, που ορίζεται ως η συστολική και διαστολική πίεση άνω των 140 και 90 mmHg αντίστοιχα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία ευθύνονται για το περίπου 50% των θανάτων στην Ευρώπη.



Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Soochow και Peking της Κίνας επικεντρώθηκαν στην αποτελεσματικότητα των τριπεπτιδίων IPP και VPP του γάλακτος στη μείωση της αρτηριακής πίεσης προ-υπερτασικών και υπερτασικών ατόμων.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα συγκεκριμένα τριπεπτίδια σχετίζονται με μία μείωση της τάξης των 4,8mm Hg και 2,2mm Hg στη συστολική και διαστολική πίεση αντίστοιχα.

Όπως δηλώνουν και οι ίδιοι: 'τα αποτελέσματα των αναλύσεών μας είναι μεγάλης σημασίας για τη δημόσια υγεία καθώς η προ-υπέρταση και η υπέρταση εμφανίζονται πολύ συχνά σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Ακόμη και μία μικρή μείωση στην πίεση είναι ευεργετική για τη μείωση του κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων'.

Ο μηχανισμός μέσω του οποίου δρουν τα συγκεκριμένα τριπεπτίδια είναι η αναστολή της δημιουργίας ενός αγγειοσυσταλτικού παράγοντα, της αγγειοτενσίνης ΙΙ. Έτσι, βελτιώνεται η αιματική κυκλοφορία και η αρτηριακή πίεση.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το πλήρες γάλα καθώς και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα το πλήρες γιαούρτι και το τυρί, εκτός από τα τριπεπτίδια αυτά μπορεί να περιέχουν κορεσμένο λίπος ή και αλάτι, συστατικά που είναι επιβαρυντικά για όσους πάσχουν από υπέρταση.

Απλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να μειώσει την πίεσή του, είναι η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας καθώς και η διακοπή του καπνίσματος.

Επιμέλεια: Κωσταλένια Καλλιανιώτη

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο