Ορισμένα προβλήματα υγείας και ανεπιθύμητες παρενέργειες φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν ή να συντελέσουν στην κούραση. Όταν συμβεί αυτό, η καθημερινή προσπάθεια που απαιτείται για να παρέχουμε στον οργανισμό μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μπορεί να φαντάζει αγγαρεία.

Επιπλέον, η ενέργεια που απαιτείται από την εργασία, τα ψώνια, και τα οικιακά καθήκοντα - και το στρες που δημιουργούν αυτές οι καθημερινές δραστηριότητες- μπορεί να συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην κούραση. Ένα άτομο που αντιμετωπίζει αυτό το είδος της διαρκούς κόπωσης είναι πιθανό να αντιμετωπίσει δυσκολίες στη διατήρηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα κούρασης, οι ακόλουθες διατροφικές κατευθυντήριες συμβουλές και οδηγίες συμπεριφοράς μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις στιγμές κούρασης, διατηρώντας παράλληλα σωστή, καθημερινή και υγιεινή διατροφή:

  • Τρώτε τουλάχιστον πρωινό κάθε μέρα, ειδικά αν έχετε την τάση να βιώνετε περιόδους χαμηλής ενέργειας το απόγευμα. Οι τροφές που βοηθούν είναι μπάρες δημητριακών, τάρτες, τοστ με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα, τοστ με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών και τοστ με μέλι.
  • Πίνετε milkshakes ή προϊόντα υψηλής θρεπτικής αξίας για να βοηθήσετε το σώμα σας να ανταποκριθεί στις καθημερινές διατροφικές ανάγκες και να έχετε ενέργεια. Υψηλής θρεπτικής αξίας προϊόντα είναι διαθέσιμα σε ποικιλία γεύσεων και μορφών (μπάρες, ποτά, πουτίγκες, σούπες), και τα περισσότερα παρέχουν τις θερμίδες, πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες και μεταλικά στοιχεία τα οποία κανονικά λαμβάνονται μέσω μιας διατροφής με φυσικά τρόφιμα. Μπορείτε να βρείτε υψηλής θρεπτική αξίας προϊόντα σε φαρμακεία (πάντοτε με τη συμβουλή του διαιτολόγου ή του ιατρού σας).
  • Έχετε μαζί σας έτοιμα για κατανάλωση σνακ, όπως κράκερ και τυρί, μπάρα δημητριακών ή και φυστικοβούτυρο. Όταν τα επίπεδα ενέργειάς σας είναι χαμηλά, τα μικρά σνακ που απαιτούν ελάχιστο χρόνο και κόπο για την προετοιμασία τους, είναι ένας εύκολος τρόπος για να προμηθεύσετε τον οργανισμό σας με ενέργεια και με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
  • Εκμεταλλευτείτε τις στιγμές που νιώθετε γεμάτοι ενέργεια και προετοιμάστε μεγάλες ποσότητες φαγητών που μπορείτε να καταψύξετε σε ατομικές μερίδες. Κατά τις ημέρες που νιώθετε υπερβολικά κουρασμένοι για να μαγειρέψετε, ξεπαγώστε και ζεστάνετε τις ήδη προετοιμασμένες μερίδες. (Χρησιμοποιήστε φούρνο μικροκυμάτων, εάν υπάρχει, για να προετοιμάσετε όλα τα γεύματά σας.)
  • Δοκιμάστε τα κατεψυγμένα / προμαγειρευμένα γεύματα που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ. Βεβαιωθείτε ότι κάθε γεύμα περιλαμβάνει μία μερίδα κρέας ή πηγή πρωτεΐνης, μία μερίδα λαχανικών και μία μερίδα φρούτο, για πλήρη διατροφή.
  • Παραγγείλετε φαγητό από delivery ή από εστιατόρια που φέρνουν φαγητό στο σπίτι.
    Αποδεχτείτε την καλοσύνη φίλων και οικογενειακών μελών που προσφέρονται να μαγειρέψουν για εσάς.
  • Χρησιμοποιήστε πιάτα, ποτήρια, σκεύη μιας χρήσης για εύκολο καθαρισμό.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε κοιμηθεί αρκετά. Εάν έχετε προβλήματα στον ύπνο, ρωτήστε τον γιατρό σας για βοήθεια.

5 μικρές διατροφικές συμβουλές για τη χρόνια κόπωση

  • Μειώστε την πρόσληψη συμπυκνωμένων σακχάρων.
  • Προσπαθήστε να μην εξαρτάται από την καφεΐνη.
  • Μειώστε την πρόσληψη λιπαρών.
  • Αυξήστε την πρόσληψη Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (τροφές όπως το σκουμπρί, ο σολομός, ο τόνος, ο γαύρος, και η ρέγκα είναι πλούσιες στα ανωτέρω λιπαρά οξέα). Μπορείτε επίσης να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής: ένα γραμμάριο λιπαρών οξέων ημερησίως είναι η προτεινόμενη δόση.
  • Κάντε τέστ για τις αλλεργίες - τα τρία πιο κοινά αλλεργιογόνα στοιχεία υπεύθυνα για τη χρόνια κόπωση είναι το σιτάρι, το γάλα, και καλαμπόκι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
Β. Παπαευαγγέλου: Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς - Ο ρόλος του εμβολιασμού
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη