Πόσες φορές έχετε υποκύψει στον πειρασμό μόνο και μόνο επειδή σας περίμενε στο ψυγείο σας; Πόσες φορές καταφέρατε να πείτε 'όχι' σε εκείνο το μπολ με σοκολατάκια στο σαλόνι που περιμένει στωικά τους επισκέπτες σας; Πόσες φορές έχετε ανοίξει το ντουλάπι της κουζίνας ψάχνοντας κάτι άλλο αλλά τελικά καταλήξατε να μασουλάτε τα μπισκότα που είχατε για ώρα ανάγκης; Αντί λοιπόν να αναρωτιεστε γιατί εκδηλώνετε τέτοια συμπεριφορά και να κατηγορείτε τον εαυτό σας για τις χαλαρές του άμυνες, βοήθηστε τον λίγο...διαφορετικά.

Πηγαίντε ένα βήμα πίσω, δηλαδή στο 'πώς' κατέληξαν όλα τα παραπάνω στο σπίτι σας. Και επειδή η ιστορία ξεκινάει μέρες ή εβδομάδες πριν, από όταν π.χ. πήγατε στο σουπερ-μαρκετ, αναλογιστείτε και εφαρμόστε τα ακόλουθα:

  • Προσχεδιάστε τα γεύματά σας για την εβδομάδα και κάντε έναν κατάλογο, πριν πάτε για ψώνια. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε παρορμητικές αγορές ειδών που δεν περιλαμβάνονται στη συνηθισμένη διατροφή σας.
  • Ποτέ μην πάτε να ψωνίσετε τρόφιμα νηστικοί. Η πείνα μπορεί να προκαλέσει την αγορά λανθασμένων ειδών διατροφής.
  • Μην ψωνίζετε ποτέ τρόφιμα όταν είστε σε κακή διάθεση. Είναι πιο πιθανό η επιλογή σας να μην είναι η καλύτερη.
  • Μην αγοράζετε τρόφιμα που είναι δυνατόν να καταναλωθούν χωρίς προηγούμενη διαδικασία παρασκευής.
  • Αγοράστε είδη που είναι σε προσφορά, μόνο όταν περιλαμβάνονται στη διατροφήσας και γενικότερα σε όλο το διαιτητικό σας πρόγραμμα, διαφορετικά θα πάνε χαμένα ή θα τα φάτε χωρίς να πρέπει ή να το θέλετε.
  • Αν θέλετε να μειώσετε το κόστος της διατροφής σας αλλάζοντας τη μάρκα των προϊόντων που ήδη χρησιμοποιείτε, βεβαιωθείτε ότι συγκρίνατε τα συστατικά και τα ποσοστά που αναγράφονται στις ετικέτες και ότι αγοράσατε αυτό που πραγματικά θέλετε.
  • Ελέγξτε τα συστατικά στην ετικέτα για αλάτι και άλλα παρεμφερή πρόσθετα. Προσέξτε οποιαδήποτε ετικέτα που αναφέρει τη λέξη νάτριο/ sodium. Όταν βλέπετε τη φράση 'χωρίς αλάτι' σε ετικέτα, σημαίνει ότι το προϊόν έχει λιγότερα από πέντε μικρογραμμάρια νατρίου ανά μερίδα. 'Πολύ λίγο νάτριο' σημαίνει λιγότερα από 35 μικρογραμμάρια νατρίου ανά μερίδα. 'Λίγο νάτριο' σημαίνει 140 μικρογραμμάρια ή λιγότερο ανά μερίδα. 'Μειωμένο νάτριο' σημαίνει ότι το προϊόν υπέστη επεξεργασία για να μειωθεί η συνηθισμένη ποσότητα νατρίου κατά 75%. 'Ανάλατο' ή 'χωρίς πρόσθετο αλάτι' σημαίνει ότι κατασκευάστηκε χωρίς το αλάτι που χρησιμοποιείται συνήθως, αλλά ότι περιέχει την ποσότητα αλατιού που από τη φύση του έχει.
  • Ψωνίστε πρώτα τα νωπά τρόφιμα, έτσι ώστε να έχετε στο μυαλό σας ότι πρέπει να τα βάλετε σύντομα στο ψυγείο, χωρίς να χασομεράτε ανάμεσα από τους διαδρόμους και τα ράφια.
    Αν ακολουθήσετε τα παραπάνω θα μπορέσετε σίγουρα να βελτιώσετε τη διατροφή σας αλλά πιθανότατα θα μπορέσετε και να προστατεύσετε την...τσέπη σας!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο