Η παράθεση πολλών πιάτων με μορφή μπουφέ είναι μία από τις πιο αγαπημένες εορταστικές συνήθειες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τους εορταστικούς μπουφέδες δεν σχετίζονται μόνο με την πολυφαγία, αλλά και με το γεγονός ότι πολλές φορές τα πιάτα παραμένουν επί μακρόν σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρισμα.

Με τον τρόπο αυτό ευνοείται ο πολλαπλασιασμός λοιμογόνων που είναι υπεύθυνα για γαστρεντερίτιδες και τροφικές δηλητηριάσεις. Τα λοιμογόνα που εμπλέκονται είναι πολλά: Τα Escherichia coli, Shigella Campylobacter, Salmonella, Aeromonas Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, ιοί είναι ορισμένα μόνο από αυτά.

Τα συμπτώματα ποικίλουν από απλό φούσκωμα έως σοβαρό κοιλιακό άλγος με πυρετό και διάρροια.

Ο άνθρωπος με καλό ανοσοποιητικό σύστημα έχει ενδογενείς μηχανισμούς αντίστασης έναντι των λοιμογόνων που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής και του νερού. Έτσι το γαστρικό οξύ του στομάχου, οι εκκρίσεις του γαστρεντερικού σωλήνα με τα τοξικά ένζυμα και τους ανοσολογικούς παράγοντες, η ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, αποτελούν σημαντικά στοιχεία του τοπικού γαστρεντερικού φραγμού έναντι των λοιμογόνων που καταπίνονται.

Είναι σημαντικό, το άτομο κατά την διάρκεια της εορταστικής εστίασης να φροντίσει ώστε ο οργανισμός και ο γαστρεντερικός σωλήνας να βρίσκονται σε άριστη φυσική κατάσταση:

  • Να αποφύγει το κάπνισμα, την υπερκατανάλωση μπαχαρικών καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη, όπως αναψυκτικών τύπου κόλα.
  • Να μην καταναλώνει αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και να μην τα αναμιγνύει μεταξύ τους.
  • Να αποφύγει, κατά το δυνατόν την υπερκατανάλωση γλυκών και λιπαρών.
  • Να μασά καλά τις τροφές και να αποφεύγει να τρώει γρήγορα.

Εξίσου σημαντικό είναι όμως να τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες, που προστατεύουν τα τρόφιμα από μικροβιακές επιμολύνσεις κατά την παρασκευή των μπουφέδων και κατά την εστίαση:

  • Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά πριν και μετά την παρασκευή του φαγητού, πριν και μετά τη μεταφορά των πιάτων, πριν και μετά το φαγητό.
  • Τα φαγητά πρέπει να τοποθετούνται σε καθαρές μοναδικές για το κάθε πιάτο πιατέλα. Μην ξαναγεμίζετε πιατέλες που έχουν τελειώσει, αλλά χρησιμοποιείτε καθαρές πιατέλες από την αρχή.
  • Μαγειρεύετε επαρκώς τα τρόφιμα και μην τα καταναλώνετε ωμά εκτός εάν πρόκειται για καλά πλυμένα φρούτα και σαλάτες.
  • Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την κοπή και την προετοιμασία του ωμού κρέατος και των ψαριών πρέπει να πλένονται πριν και αμέσως μετά τη χρήση και πριν ξαναχρησιμοποιηθούν με καυτό νερό και σαπούνι.
  • Τα φαγητά πρέπει να σερβίρονται καυτά ή απευθείας από το ψυγείο και να διατηρούνται στις θερμοκρασίες αυτές κατά την τοποθέτησή τους στο μπουφέ.
  • Σύμφωνα με μελέτες ο κίνδυνος επιμόλυνσης με λοιμογόνα αυξάνεται σημαντικά μετά το δίωρο παραμονής του φαγητού σε θερμοκρασία δωματίου. Σερβιριστείτε εγκαίρως και μην περνάτε πολλές φορές από τον μπουφέ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο