Γράφει η Γεωργιουδάκη Νατάσσα, MSc

Ποιος είδε αυτή τη διαφήμιση και δε γέλασε; 'Δεν παχαίνει, ομορφαίνει' είναι μόνο ένα παράδειγμα διαφημιστικού μηνύματος, ανάμεσα σε πολλά που βομβαρδιζόμαστε καθημερινά άμεσα ή έμμεσα, με σαφή υπαινιγμό για το βάρος μας, το σώμα μας, την εμφάνισή μας, την υγεία μας γενικότερα.

Ο σύγχρονος άνθρωπος έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με πλήθος τέτοιων μηνυμάτων αλλά και με αφθονία τροφίμων που πολύ συχνά, ανήκουν στην κατηγορία του πρόχειρου φαγητού.

Ταυτόχρονα, η αυξημένη εμφάνιση χρόνιων παθήσεων (π.χ. υπερχοληστερολαιμία, καρδιαγγειακά, διαβήτη, πίεση, οστεοπόρωση, κάποιες μορφές καρκίνου), ο μειωμένος ελεύθερος χρόνος λόγω των αυξημένων εργασιακών ωραρίων, το αυξημένο στρες του σύγχρονου τρόπου ζωής, το καθεστώς της οικονομικής κρίσης- με τις όποιες επιπτώσεις έχει στη σίτιση και στη διατροφή μας- κάνουν ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη για πρόληψη και αυξάνουν το ενδιαφέρον για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Στα πλαίσια αυτά, είναι πλέον καιρός να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές και να υιοθετήσουμε ένα νέο, βελτιωμένο τρόπο ζωής που κάθε άλλο παρά μάς επιβαρύνει χρονικά και οικονομικά, ενώ έχει να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να αναζητήσουμε και να εντάξουμε συστηματικά στο διαιτολόγιό μας και τροφές που εκτός από την ενέργεια που μας παρέχουν, αποτελούν και συμπυκνωμένες πηγές βιταμινών, ιχνοστοιχείων και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών.

Τέτοιες ουσίες φαίνεται ότι είναι ικανές να θωρακίσουν τον οργανισμό μας απέναντι σε όλους τους παραπάνω παράγοντες που αναφέραμε, χαρίζουν υγεία, νεανικότητα, ζωντάνια και λάμψη. Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι:

Αμύγδαλα

Πλούσια πηγή φυτικών ινών, πρωτεΐνης, βιταμίνης Α. Μάλιστα, μελέτη στο παρελθόν έχει συνδέσει τη συστηματική μέτρια κατανάλωση αμυγδάλων (π.χ. 6-10 αμύγδαλα / ημέρα) με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ενώ φαίνεται ότι τα καλά λιπαρά οξέα που περιέχουν συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία των νυχιών μας.

Σταφύλια

Πλούσια πηγή πολυφαινολών, ουσίες με οφέλη υγείας όπως η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Η ρεσβερατρόλη συγκριμένα, αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται τόσο στα σταφύλια όσο και στο κόκκινο κρασί, συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος μέσω της προστασίας που παρέχει στα κύτταρα έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας (UVB).

Το κακάο

Περιέχει υψηλή συγκέντρωση αντιγηραντικών πολυφαινολών.

Τα cranberries

Πλούσια πηγή φλαβονοειδών με αντικαρκινικές, αντιβακτηριακές, αντι-ϊικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ο καφές

Ανάμεσα στις σημαντικότερες πηγές αντιοξειδωτικών στις δυτικού τύπου κοινωνίες συγκαταλέγεται και ο καφές. Όποιο κι αν επιλέγετε ελληνικό, στιγμιαίο κοκ παρέχετε στο σώμα σας μια γερή δόση πολυφαινολών.

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά και ομορφαίνει εφόσον τα τρόφιμα αυτά τα εντάξουμε σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο!

Συζητήστε με τον υπεύθυνο διαιτολόγο σας σχετικά με τα τρόφιμα που σας παρέχουν αυτά τα συστατικά και γίνετε και εσείς μάρτυρες των πολλαπλών οφελών υγείας που έχουν να σας προσφέρουν. 

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]