Γράφει η Ελίζα Τζόβα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Το καλοκαίρι ήρθε, η άδειά σας πλησιάζει επικίνδυνα και το μαγιό.. είναι εδώ! Αν θέλετε να φτάσετε στον προορισμό σας γεμάτοι ενέργεια και ζωντάνια και να νιώθετε το σώμα σας πιο 'σουλουπωμένο' και ανάλαφρο, τότε μάλλον πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο πιάτο σας! Πώς θα ξαναβρείτε τη φόρμα και την ευεξία σας λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές;

'Ξυπνήστε' σώμα και πνεύμα: Το πρωινό δεν αποτελεί τυχαία το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Ουσιαστικά είναι το γεύμα που προμηθεύει το σώμα σας με ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά προκειμένου να λειτουργήσει καλύτερα.

Ταυτόχρονα σας βοηθάει να 'ρυθμίσετε' την όρεξή σας και να διαχειριστείτε το βάρος σας αποτελεσματικότερα. Δώστε λοιπόν στον οργανισμό σας τη 'βενζίνη' που χρειάζεται και ξεκινήστε τη μέρα σας θρεπτικά επιλέγοντας ημιαποβουτυρωμένο γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως, εξασφαλίζοντας απαραίτητους υδατάνθρακες, ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συστατικά τόσο των γαλακτοκομικών όσο και των ολικής άλεσης δημητριακών.

Εναλλακτικά, 1-2 φέτες μαύρο ψωμί με λίγη μαλακή μαργαρίνη και κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών σε συνδυασμό με ένα ποτήρι 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι ή μήλο-καρότο-πορτοκάλι, σας τροφοδοτούν με ενέργεια από το ψωμί και τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων του χυμού, με τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά της μαργαρίνης καθώς και την προβιταμίνη Α του χυμού.

Διψάτε; Μήπως πεινάσατε; Πολύ συχνά και ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο οι άνθρωποι έχουν την τάση να μπερδεύουν το αίσθημα της δίψας με αυτό της πείνας και να παρατρώνε. Τα τρόφιμα περιέχουν υγρασία, συνεπώς και νερό, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε συχνά σε αυτά προκειμένου να αναπληρώσουμε τη 'χαμένη' υγρασία του οργανισμού.

Η σωστή ενυδάτωση λοιπόν, μέσα στα υπόλοιπα οφέλη της, μπορεί να έχει προστατευτικό ρόλο και ενάντια στην άσκοπη κατανάλωση θερμίδων που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά. Φροντίστε να προμηθεύετε συνεχώς το σώμα σας με υγρά και θυμηθείτε ότι πέρα από το πόσιμο νερό, όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, το τσάι και ο καφές συμβάλλουν στην ενυδάτωσή σας.

'Κάψτε τα': Η άσκηση, με την όποια μορφή μπορεί να πάρει, είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέτρο προκειμένου να κρατηθείτε σε φόρμα! Ταυτόχρονα, προσφέρει και συναισθηματικά οφέλη, αφού κατά τη διάρκειά της παράγεται η χημική ουσία σεροτονίνη, που βελτιώνει τη διάθεση.

Αρπάξτε κάθε ευκαιρία για σωματική δραστηριότητα και δώστε μία ακόμη αφορμή στο μπικίνι σας για να σας.. ευγνωμονεί!

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο