Καθώς το καλοκαίρι είναι εδώ και ο υδράργυρος ανεβαίνει, επιβάλλεται αναπροσαρμογή στη διατροφή μας. Μικρές, αλλά πολύ σημαντικές αλλαγές θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα και θα μας οπλίσουν να αντεπεξέλθουμε στις υψηλές θερμοκρασίες.

Το πρώτο μέλημά μας είναι να φροντίζουμε ώστε ο οργανισμός μας να είναι επαρκώς ενυδατωμένος. Οι υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και η αυξημένη δραστηριότητά μας το καλοκαίρι έχουν ως αποτέλεσμα την εντονότερη εφίδρωση, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης.

Είναι επομένως απαραίτητο να καταναλώνουμε περισσότερα υγρά.

Οι ανάγκες μας σε υγρά ανέρχονται σε 3 έως 4 λίτρα ημερησίως ανάλογα με το σωματικό μας βάρος. Υγρά προσλαμβάνουμε επίσης από τα φρούτα και τα λαχανικά, που περιέχουν τουλάχιστον 80% νερό. Τα φρούτα και τα λαχανικά αφενός έχουν λίγες θερμίδες, αφετέρου περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Τα τρόφιμα αυτά και δροσιστικά είναι και συμβάλλουν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που χάνονται με την εφίδρωση.

Σημαντικό επίσης είναι να φροντίζουμε ώστε τα γεύματά μας να είναι μικρά, συχνά και φτωχά σε λίπος. Πρέπει να αποφεύγονται τροφές που έχουν τηγανιστεί ή έχουν τσιγαριστεί, βαριές σάλτσες, καθώς και φαγητά με πολλά μπαχαρικά.

Σε έντονη εφίδρωση το αλάτι είναι απαραίτητο εκτός εάν για λόγους υγείας μας έχει υποδειχθεί κάτι διαφορετικό από τον ιατρό μας. Προσοχή επίσης πρέπει να δίνεται στη συντήρηση όλων των τροφίμων τα οποία στις υψηλές θερμοκρασίες είναι ευάλωτα σε μικροοργανισμούς και μπορεί να μας προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Μια νέα αρχή

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να επαναπροσδιορίσουμε τη διατροφή μας και να απαλλαγούμε από συνήθειες που μας προσθέτουν βάρος και επιβαρύνουν την υγεία μας.

Μερικές συμβουλές που δεν πρέπει να ξεχνάμε:

  • Καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή λιπαρά ζωικής προέλευσης. Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο με μέτρο.
  • Αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Η χώρα μας παράγει μεγάλη ποικιλία από αυτά. Ας το εκμεταλλευθούμε!
  • Αντικαθιστούμε το κόκκινο κρέας με ψάρι και όσπρια.
  • Μειώνουμε τα οινοπνευματώδη, τα αναψυκτικά και τα γλυκά.
  • Προτιμάμε προϊόντα ολικής άλεσης.
  • Τρώμε μικρά γεύματα και συχνά. Δεν παραλείπουμε ποτέ το πρωινό!
  • Ας ασκηθούμε. Είναι το ευκολότερο που μπορούμε να κάνουμε στις διακοπές μας. Ίσως έτσι το εντάξουμε και στην καθημερινότητά μας!

Πηγές:
Ιωάννα Αρχοντάκη, MSc, Κλινικός Διαιτολόγος ΥΓΕΙΑ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της ¨Πέμπτης
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό