Προκειμένου να φτάσετε, με ασφάλεια, το βάρος που έχετε θέσει σαν στόχο μαζί με το χειρουργό σας, κατά τη διάρκεια όλων των σταδίων της διατροφής έπειτα από βαριατρικά χειρουργεία θα πρέπει να:

Καταναλώνετε αρκετά μικρά γεύματα

Τον πρώτο καιρό, κυρίως λόγω της σύστασης της διατροφής, είναι πιθανό να καταναλώνονται μέχρι και 6 μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα. Όσο εμπλουτίζεται η διατροφή με τρόφιμα μεγαλύτερου στερεού υπολείμματος (ωμά φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί κλπ), τα γεύματα μπορούν να περιοριστούν σε 3-4 ανά ημέρα.

Ο ρυθμός εμπλουτισμού της διατροφής εξαρτάται από το ρυθμό επούλωσης των ραμμάτων και τις αναδυόμενες τροφικές δυσανεξίες και θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού και διαιτολόγου. Κάθε γεύμα καλό είναι να περιορίζεται σε περίπου 120 – 170γρ μαγειρεμένου τροφίμου, συστήνοντας στον ασθενή να σταμάτα το φαγητό, προτού αισθανθεί δυσάρεστα πλήρης.

Χρησιμοποιείτε τα συνιστώμενα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων

Τον πρώτο καιρό η σύσταση της διατροφής σε συνδυασμό με την μικρή ποσότητα τροφής που δύναται να καταναλωθεί αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας σε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, στα δυσαπορροφητικού τύπου χειρουργεία, μειώνεται η εγγενής ικανότητα του σώματος να απορροφήσει αρκετά θρεπτικά συστατικά της τροφής.

Για τους λόγους αυτούς, τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση συστήνεται να λαμβάνεται κάποιο πολυβιταμινούχο σκεύασμα, ανεξάρτητα από τον τύπο του χειρουργείου ενώ στα δυσαπορροφητικού τύπου χειρουργεία ίσως χρειαστεί να λαμβάνονται εφ’ όρου ζωής και επιπλέον συμπληρώματα όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος κλπ, πάντα υπό την καθοδήγηση του γιατρού και του διαιτολόγου.

Πίνετε υγρά μεταξύ των γευμάτων

Η κατανάλωση υγρών μαζί το γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, ναυτία και έμετο, καθώς και σε συμπτώματα του συνδρόμου dumping (ναυτία, εμετός, ζαλάδα, εφίδρωση και τελικά διάρροια). Επίσης, η υπερβολική πρόσληψη υγρών πριν ή μετά το γεύμα μπορεί να προκαλέσει κορεσμό και να αποτρέψει την κατανάλωση φαγητού.

Για την πρόληψη της αφυδάτωσης, ο στόχος είναι τουλάχιστον 6 - 8 ποτήρια (1,5 -2 λίτρα) υγρών την ημέρα.

Τρώτε και πίνετε αργά

Η γρήγορη κατάποση τροφής ή υγρών μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα του συνδρόμου dumping. Προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειές του, λοιπόν, καλό είναι ακόμα να αποφεύγονται τα τρόφιμα και τα υγρά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη (αναψυκτικά, τηγανητά, παγωτά, σοκολάτες κλπ) και να τηρείται απόσταση 30 - 45 λεπτών ανάμεσα στο γεύμα και στην κατανάλωση υγρών.

Το γεύμα και η κατάποση υγρών -ποσότητας περίπου ίσης με 1 ποτήρι (240 ml)- συστήνεται να διαρκεί τουλάχιστον 30 λεπτά.

Μασάτε καλά το φαγητό σας

Το νέο άνοιγμα που οδηγεί από το στομάχι στο έντερο είναι πολύ μικρό, και τα μεγάλα κομμάτια τροφής μπορεί να το μπλοκάρουν. Κάτι τέτοιο εμποδίζει την τροφή να διέλθει από το στομάχι, οδηγώντας τελικά σε εμετό, ναυτία και κοιλιακό άλγος.

Γι’ αυτό συστήνεται το φαγητό να καταναλώνεται σε μικρές μπουκιές και να μασάται καλά πριν την κατάποση. Το φαγητό που δεν έχει μασηθεί καλά, είναι προτιμότερο να μην καταποθεί.

Δοκιμάζετε ένα νέο τρόφιμο κάθε φορά

Μετά το χειρουργείο, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετό, πόνο ή απόφραξη στομάχου. Η ανοχή στα τρόφιμα αυτά ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Σε γενικές γραμμές, συστήνεται να δοκιμάζεται ένα νέο τρόφιμο, τη φορά και να μασάται καλά πριν την κατάποση.

Στην περίπτωση που το τρόφιμο προκαλέσει δυσφορία, συστήνεται η μη περαιτέρω κατανάλωση. Με την πάροδο του χρόνου, πιθανά να είναι καλύτερα ανεκτό γι’ αυτό και προτείνεται να ξαναδοκιμαστεί. Στα τρόφιμα που προκαλούν δυσφορία περιλαμβάνεται το κρέας, το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα ωμά λαχανικά, το γάλα και τα ανθρακούχα ποτά και γενικά τα κολλώδη ή ινώδη τρόφιμα (μπάμιες, σέλινο, χόρτα κλπ).

Δίνετε προτεραιότητα στα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες τρόφιμα

Η κατανάλωση πλούσιων σε πρωτεΐνες τροφίμων βοηθά στην ταχύτερη επούλωση των πληγών, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της ελαστικότητας του δέρματος, και στην πρόληψη της τριχόπτωσης. Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (άπαχο βοδινό και χοιρινό κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά) παραμένουν μια καλή επιλογή διατροφής μετά την επέμβαση στην οποία ο βαριατρικός ασθενής είναι να στοχεύει μακροπρόθεσμα.

Αποφεύγετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπος και ζάχαρη

Μετά το χειρουργείο το πεπτικό σύστημα δυσκολεύεται να ανεχτεί τρόφιμα πλούσια σε λίπος ή πρόσθετα σάκχαρα. Γι’ αυτό συστήνεται να αποφεύγονται τα τηγανητά τρόφιμα, τα αναψυκτικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε λίπος και ζάχαρη (παγωτά, milkshake).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο