Ο εθισμός στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων είναι μία συνήθεια από την οποία δύσκολα αποδεσμεύεται κανείς. Σίγουρα, είναι πρακτική η χρήση τους, σε καμία περίπτωση όμως δεν οδηγούν σε κάποιο καλό αποτέλεσμα υγείας. Ακόμη και εκείνα που ΄λανσάρονται' ως υγιεινά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους, ζάχαρης ή / και αλατιού.

Και φυσικά, υπάρχει η λίστα με όλα εκείνα τα συστατικά που είναι δύσκολο ακόμη και να τα προφέρει κανείς. Τα συγκεκριμένα αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή του κακού.

Ας γνωρίσουμε τα πιο συνήθη από αυτά:

Βενζοϊκά άλατα (BHT, BHA, TBHQ). Αυτά τα συντηρητικά – βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (butylated hydroxytoluene, BHT), βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (butylated hydroxyanisole, BHA), τριτοταγής βουτυλο-υδροκινόνη (tertiary butylhydroquinone, TBHQ)- προστίθενται σε τροφές που περιέχουν λίπος, προστατεύοντάς το από το τάγγισμα.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση 'Journal of Attention Disorders' η τακτική κατανάλωση ποτών που περιείχαν τα συγκεκριμένα πρόσθετα σχετίστηκε με συμπτώματα της διαταραχής ελειμματικής προσοχής/ υπερκινητικότητας σε φοιτητές.

Γλουταμινικό μονονάτριο (Monosodium glutamate, MSG). Η συγκεκριμένη ουσία προστίθεται σε κατεψυγμένες τροφές ως ενισχυτικό της γεύσης τους. Πρόκειται για μία αμφιλεγόμενη ουσία, αλλά αρκετές μελέτες εστιάζουν στις αρνητικές επιδράσεις της κατανάλωσής της στην υγεία.

Μία από αυτές, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό 'Nutrition' τον προηγούμενο μήνα συσχέτισε την κατανάλωσή της με έντονο ροχαλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ μία προγενέστερη με την εμφάνιση πονοκεφάλων και υψηλής συστολικής πίεσης.

Νιτρικό και Νιτρώδες Νάτριο (Sodium nitrite and nitrate). Τα συγκεκριμένα συντηρητικά προστίθενται σε αλλαντικά και ψάρια προκειμένου να βελτιώσουν το χρώμα και τη γεύση τους. Σε μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση 'International Journal of Cancer' η υψηλή πρόσληψή τους σχετίστηκε με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδή.


Προσπαθήστε λοιπόν να αποφεύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, διότι εκτός από το πτωχό θρεπτικό τους περιεχόμενο, εγκυμονούν και άλλους κινδύνους για την υγεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης