Κάνοντας τις αγορές μας για το πασχαλινό τραπέζι θα πρέπει να έχουμε στο νου μας μερικές οδηγίες προκειμένου να ψωνίσουμε με ασφάλεια.

Δεν αγοράζουμε αμνοερίφια τα οποία δεν φέρουν τις προβλεπόμενες από τη Νομοθεσία σφραγίδες. Τα εγχώρια παραγωγής σφάγια φέρουν σφραγίδα καταλληλότητος χρώματος τυρκουάζ και σχήματος ωοειδούς ή στρογγυλού όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου.

Επίσης φέρουν σφραγίδα σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου στην οποία αναγράφεται η χώρα με τις ενδείξεις EL ή ELLAS.

Τα σφάγια που προέρχονται από κοινοτικές χώρες η σφραγίδα καταλληλότητος είναι τυρκουάζ ή ερυθρού χρώματος και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Στη σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλογράμμου θα αναφέρεται η χώρα προέλευσης.

Τα σφάγια από τρίτες χώρες, φέρουν όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό.

Σε κάθε σφάγιο οι σφραγίδες θα βρίσκονται στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μοιρών.

Σφάγια τα οποία δεν φέρουν σφραγίδες, δεν έχουν υποστεί κτηνιατρικό και υγειονομικό έλεγχο και θεωρούνται επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία.

Τα σφάγια θα συντηρούνται σε ψυγεία σε θερμοκρασία κάτω των +7ο βαθμών Κελσίου, και όχι εκτεθειμένα στο εξωτερικό περιβάλλον. Τα δε εντόσθια θα διατηρούνται σε ψυκτικούς θαλάμους σε θερμοκρασίες κάτω των +4ο βαθμών Κελσίου.

Τα σπλάχνα (συκώτι, νεφροί, καρδιά, πνεύμονες) να μη φέρουν στην επιφάνειά τους κύστες και οζίδια.

Τα αυγά τα οποία θα προμηθευτούμε θα πρέπει να έχουν φλοιό λείο και χωρίς κηλίδες, ευχάριστη οσμή και γεύση, και όταν κινηθεί με τα χέρια το εσωτερικό του αυγού να παραμένει ακίνητο. Δεν αγοράζουμε αυγά με σπασμένο ή ακάθαρτο κέλυφος.

Πάνω στο κέλυφος θα αναγράφεται υποχρεωτικά ο διακριτικός αριθμός του παραγωγού.

Όσον αφορά τα αλλαντικά, η επιφάνειά τους θα πρέπει να είναι ξηρή, χωρίς γλοιώδες επίστρωμα και η θήκη να μην έχει ρωγμές και άσπρο χρώμα. Η οσμή να είναι ευχάριστη και ειδική για κάθε είδος. Η γεύση να είναι ευχάριστη και πικρή ή ξινή.

Η σύσταση σε όλο το μήκος πρέπει να είναι συμπαγής και αν κάνουμε τομή να μην υπάρχουν κενά. Τα αλλαντικά συντηρούνται σε ψυγεία σε θερμοκρασία μικρότερη των + 8ο βαθμών Κελσίου, εκτός από αυτά που έχουν υποστεί κάπνισμα ή αποξήρανση οπότε συντηρούνται σε ξηρό περιβάλλον.

Τα τυριά τα οποία θα προμηθευτούμε, θα πρέπει να παρασκευάζονται σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα. Θα φέρουν την οβάλ σφραγίδα αναγνώρισης με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή.

Κατά την προμήθειά τους δίνουμε έμφαση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους όπως οσμή, γεύση και χρώμα. Προσοχή δίνουμε και στην ύπαρξη πόρων με γλοιώδη επιφάνεια διότι προκαλούνται από μικροβιακές ζυμώσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!