Γράφει η Κεχριμπάρη Ιωάννα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Χωρίς αμφιβολία, οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής είναι γρήγοροι και πιεστικοί με αποτέλεσμα πολλές φορές η ισορροπημένη διατροφή να έρχεται σε δεύτερη μοίρα! Λόγω του απαιτητικού προγράμματος, μένουμε πολλή ώρα νηστικοί, με αποτέλεσμα να νιώθουμε αδυναμία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ με το που επιστρέφουμε στο σπίτι, καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους.

Από την άλλη, κάποιες μέρες τσιμπολογάμε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα για να καλύψουμε το αίσθημα της πείνας, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι οι διάφορες ‘λιχουδιές’ μπορούν να μας φορτώσουν με πολλές θερμίδες, χωρίς να μας προσφέρουν τις περισσότερες φορές απαραίτητα θρεπτικά συστατικά!

Τσιμπολογήστε... σωστά

Η κατανάλωση σνακ μέσα στην ημέρα είναι συχνά παρεξηγημένη, αφού πολλοί νομίζουν ότι μας οδηγεί σε αυξημένη θερμιδική πρόσληψη. Ωστόσο, τα σνακ – ή διαφορετικά τα ενδιάμεσα γεύματα- μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, όταν αυτά γίνονται συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και με την προϋπόθεση ότι τα καταναλώνουμε μόνο όταν πεινάμε!

Αν, λοιπόν, 'τσιμπολογήσουμε' με το σωστό τρόπο, μπορούμε να πάρουμε την απαραίτητη ενέργεια να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά! Για να είναι πλήρη, τα σνακ πρέπει να περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες (οι οποίες συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος), ενώ παράλληλα ο συνδυασμός των δύο τελευταίων συστατικών καταφέρνει να κάνει τα σνακ μας επαρκώς χορταστικά.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές ιδέες για γευστικά και έξυπνα σνακ που μπορείτε εύκολα να μεταφέρετε στην τσάντα σας τις ώρες που βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Παράλληλα δεν ξεπερνούν τις 200 θερμίδες και μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, ακόμα κι αν έχετε ξεκινήσει να προσέχετε ενόψει των καλοκαιρινών εξορμήσεων!

  • 1 μέτριο φρέσκο φρούτο ή μούσλι με βρώμη και αποξηραμένα φρούτα, χωρίς ζάχαρη και 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • 3 ρυζογκοφρέτες με σουσάμι, ενώ αν θέλετε μία πιο ιδιαίτερη γεύση δοκιμάστε ρυζογκοφρετάκια με επικάλυψη σοκολάτας ή με επικάλυψη γιαούρτι και με γεύση πορτοκάλι
  • Sticks καρότου ή σέλινου ή μικρά κομματάκια κίτρινου τυριού μειωμένων λιπαρών με ρυζογκοφρέτα με γεύση barbeque
  • 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με νιφάδες βρώμης και αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες ή cranberries)
  • 30 γρ μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη και ¼ φλιτζανιού ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]