Γράφει η Γλυκερία Ψαρρά, Κλινική Διαιτολόγος –Διατροφολόγος.


Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να κάνουμε μια μικρή «αυτοκριτική» στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες.

Με την αποδεδειγμένη πλέον συμβολή της διατροφής στη διατήρηση της υγείας, την ευεξία αλλά και τη μακροβιότητα, είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε στην πράξη τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών Υγείας.

Και δε χρειάζεται να είμαστε ειδικοί στη διατροφή για να το πετύχουμε! Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο το τρίπτυχο: Μέτρο- Ποικιλία- Ισορροπία.

Μέτρο στη διατροφή, δεμ σημαίνει μετράω θερμίδες και γραμμάρια, αλλά ρυθμίζω σωστά την ποσότητα της καταναλισκόμενης τροφής. Για να ρυθμίσουμε αποτελεσματικά το πόσο πρέπει να τρώμε, θα πρέπει να αρχίσουμε να «ακούμε» το σώμα μας, δηλαδή τα σήματα της πείνας και του κορεσμού.

Σύμφωνα με αυτά, πρέπει να τρώμε μόνο όταν πεινάμε και να σταματάμε όταν νιώσουμε ικανοποίηση και όχι φούσκωμα ή δυσφορία. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να ρυθμίσουμε αποτελεσματικά το ισοζύγιο ενέργειας και ειδικότερα τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε. Συνεπώς, υιοθετώντας την τήρηση του μέτρου κάθε φορά που καθόμαστε να φάμε, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την απόκτηση ή τη διατήρηση ενός επιθυμητού βάρους.

Ποικιλία στη διατροφή σημαίνει ότι συμπεριλαμβάνουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο όλες τις ομάδες τροφίμων, φροντίζοντας όμως να εναλλάσσουμε τα τρόφιμα που επιλέγουμε από κάθε ομάδα.

Με το να επιλέγουμε συνέχεια τα ίδια «υγιεινά» τρόφιμα, σίγουρα χάνουμε τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τις αντιοξειδωτικές και φυτοχημικές ουσίες που υπάρχουν σε κάποια άλλα. Για παράδειγμα, τα φρούτα και λαχανικά με έντονα κόκκινο χρώμα όπως οι φράουλες, τα κεράσια, οι ντομάτες και οι κόκκινες πιπεριές συμβάλουν σημαντικά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του καρδιαγγειακού και του ουροποιητικού μας συστήματος. Αντίθετα, τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα κίτρινο /πορτοκαλί χρώμα συντελούν στη ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας, αλλά και της όρασης.

Εκτός όμως από τις ευεργετικές ουσίες που μπορεί να περιέχονται σε κάποια τρόφιμα, υπάρχει και το ενδεχόμενο της υψηλής περιεκτικότητας των τροφίμων σε χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα ή φυτοφάρμακα. Η μακροχρόνια έκθεση του οργανισμού μας σε αυτές τις ουσίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου, την εξασθένιση του ανοσοποιητικού ή τη μείωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Η ποικιλία στη διατροφή μπορεί να έχει προστατευτική δράση, καθώς εκτιθέμεθαμα λιγότερο σε αυτές τις τοξικές ουσίες και άρα προστατεύουμε την υγεία του οργανισμού μας.

Ισορροπία στη διατροφή σημαίνει ισορροπία μεταξύ των ομάδων τροφίμων, ώστε το καθημερινό μας διαιτολόγιο να περιλαμβάνει από όλες τις ομάδες στη σωστή αναλογία, να μην αποκλείει κάποιες και να μην στηρίζεται σε λίγα μόνο τρόφιμα.

Την ισορροπία μπορούμε να την πετύχουμε, 'φτιάχνοντας' με έξυπνο τρόπο το πιάτο μας κάθε φορά που καθόμαστε να φάμε. Δηλαδή, θα πρέπει να φροντίζουμε έτσι ώστε το καθημερινό μας πιάτο (είτε πρόκειται για το πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα) να αποτελείται κατά το ήμισυ από τις ομάδες φρούτων/ λαχανικών, κατά το ¼ από την ομάδα των γαλακτοκομικών ή/ και του κρέατος και υπόλοιπο ¼ από την ομάδα των δημητριακών. Με τον απλό αυτό τρόπο, διασφαλίζουμε ότι έχουμε προσλάβει όλες τις ομάδες τροφίμων, αλλά και στη σωστή ποσότητα που είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Συνεπώς, η εφαρμογή του τρίπτυχου αυτού στην καθημερινότητά μας ας γίνει η αρχή για μικρές, αλλά ζωτικής σημασίας, αλλαγές στη διατροφή μας, με κύριο στόχο την επαναφορά του οργανισμού μας σε ενεργειακή ισορροπία, αλλά και την επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο