Φόβος των μεζέδων

Η περίοδος των γιορτών προσφέρεται για πλήθος μεζέδων αλλά με αυτούς προσθέτετε πολλές θερμίδες και γενικά δεν αισθάνεστε ότι έχετε χορτάσει. Δεν είναι δυνατόν να αποφύγετε τα ορεκτικά αλλά μπορείτε να περιορίσετε τη βλάβη. Προφανώς μπορείτε αν είστε ο οικοδεσπότης να προτιμήσετε πιο ελαφριές επιλογές. Αν είστε καλεσμένοι, μπορείτε να φάτε άπαχη πρωτεΐνη προηγουμένως και να προσπαθήσετε να επιλέξετε τις πιο υγιεινές τροφές που θα σας προσφέρουν αργότερα.

Το κακό του ποτού

Τα Χριστούγεννα και το αλκοόλ είναι…συνώνυμα όχι μόνο ανήμερα αλλά και τις εβδομάδες πριν τις 25 Δεκεμβρίου στα πάρτι και τις συγκεντρώσεις. Το αλκοόλ είναι κυρίως άδειες θερμίδες. Επιπλέον, πιθανόν αφαιρεί τις αναστολές όσον αφορά την τροφή, επομένως καταλήγετε να έχετε φάει όλη τη γαλοπούλα. Μια παλιά συμβουλή. Αντικαταστήστε το αλκοόλ με αναψυκτικά και αποφύγετε τα κρεμώδη λικέρ.

Κινηθείτε, ακόμη και λίγο

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που μας αρέσει να είμαστε στον καναπέ με το τηλεκοντρόλ μόνιμα κολλημένο στο χέρι μας. Ωστόσο, ένας περίπατος μετά το δείπνο καθαρίζει το μυαλό και…δεν βλάπτει.

Ξεχάστε τη νοοτροπία ‘όλα ή τίποτα’

Τα Χριστούγεννα είναι ακόμα μια ημέρα. Υπάρχουν σίγουρα νόστιμα φαγητά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φάμε όλα τα μπισκότα ή να αδειάσουμε όλο το πιάτο στο δείπνο. Μπορείτε να φάτε περισσότερο αν θέλετε αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Μην ‘αυτομαστιγώνεστε’

Μπορείτε να ‘γλιστρήσετε’ αλλά όχι να ‘πέσετε’. Η νοοτροπία ‘όλα ή τίποτα’ που αναφέραμε παραπάνω μπορεί να σας οδηγήσει να φάτε ακόμα και αν δεν θέλετε, μόνο και μόνο επειδή είναι μπροστά σας το φαγητό ή επειδή μπορείτε.
Είχατε πλούσιο γεύμα και αισθάνεστε άσχημα; Ξεχάστε το. Προλαβαίνετε να αλλάξετε πορεία.

Νερό

Με τόσα αναψυκτικά γύρω μας δεν πρέπει να μας προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι έχουμε την τάση να ξεχνάμε το νερό την περίοδο των Χριστουγέννων. Να έχετε κοντά σας ένα μπουκάλι νερό όλη την ώρα. Είναι καλό για τη χώνευση αν το παρακάνετε με το φαγητό και σας βοηθά να αισθανθείτε χορτάτοι.

Να είστε gourmet, όχι λαίμαργοι

Θέλετε να ενδώσετε σε σοκολάτες και τσιπς, τρώγοντας μέσα από τη συσκευασία; ‘Η προτιμάτε καλό τυρί και πατέ; Τα δεύτερα είναι περισσότερο κέρασμα. Με τα πρώτα δεν θα αισθανθείτε καλά.

Κάντε τις μαθηματικές πράξεις

Δεν υποδεικνύουμε ότι πρέπει να μετράτε τις θερμίδες κατά τη διάρκεια των εορτών αλλά η εγκράτεια δεν βλάπτει. Για παράδειγμα, προτιμήστε μια χούφτα ελιές από μια χούφτα φιστίκια ή ένα gin με slimline tonic αντί για το κλασικό gin & tonic.

Κυριαρχείστε στις προμήθειες τροφίμων

Δεν χρειάζεται να γεμίσετε με τρόφιμα το σπίτι σαν να έρχεται το τέλος του κόσμου. Αν δεν έχετε πολλά τρόφιμα- πειρασμούς στο σπίτι δεν μπορείτε να τα φάτε. Αν και θα πρέπει να το εξηγήσετε στη μητέρα σας…

Aν όλα αποτύχουν…

Τότε έχετε μπροστά σας τον…φτωχό Ιανουάριο για να ζήσετε μόνο με πράσινα λαχανικά!

Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις