Σε κάθε γεγονός και περίσταση που διοργανώνουμε, ο στόχος πάντα είναι να κρατήσουμε το καλύτερο για το τέλος. Έτσι και στο τέλος κάθε έτους, έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε το καλύτερο, τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων. Οικογενειακές γιορτές που μας οδηγούν σε ευχάριστες φιλικές στιγμές, σε ένα καλοστρωμένο τραπέζι και με ένα ποτήρι στο χέρι έτοιμοι για τις ευχές. Με λίγα λόγια λοιπόν, σε γιορτές με καλό φαγητό και ποτό. Στον λόγο αυτό οφείλονται και τα στοιχεία που παίρνουμε από επιστημονικές μελέτες, όπου αναφέρεται ότι το βάρος αυξάνεται κατά 1,5 – 2 κιλά με περισσότερο επιρρεπή τα άτομα με ήδη αυξημένο βάρος. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτηματικά και έννοιες, οι οποίες συχνά δεν μας επιτρέπουν να απολαύσουμε τη στιγμή. 

Τι θα κάνω με τη χοληστερίνη μου;
Τι θα κάνω με τη σιλουέτα μου;
Να φάω το γλυκό;

Ερωτήματα που με τη σωστή καθοδήγηση έχουν εύκολη απάντηση. Τα χαρακτηριστικά της διατροφής για τις συγκεκριμένες ημέρες είναι φυσικά τα 4-5 εορταστικά γεύματα, τα οποία συμβαίνουν με την οικογένεια ή τους φίλους μας, η αυξημένη ύπαρξη, οπότε και κατανάλωση, διαφόρων ειδών γλυκισμάτων, η αυξημένη λήψη αλκοολούχων ποτών και η αυξημένη κατανάλωση αλλαντικών και τυριών, καθώς και άλλων ανάλογων συνοδευτικών ή σνακ.

Σχετικά με τα γλυκά, προσοχή θα πρέπει να δίνεται κυρίως στην περιεχόμενη ποσότητα λίπους και όχι στη ζάχαρη. Μην ξεχνάτε ότι η ζάχαρη αποδίδει μόλις 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ το λίπος 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Έτσι λοιπόν, στον αγώνα μελομακάρονο – κουραμπιές, σημειώσατε 1. Το μελομακάρονο έχει πολύ μικρότερη ποσότητα λιπαρών, ενώ μάλιστα όποια ποσότητα περιέχει, αυτή προέρχεται από το λάδι, ενώ στην περίπτωση του κουραμπιέ, αυτή προέρχεται από το βούτυρο. Οι δίπλες βρίσκονται κάπου ανάμεσα στην κλίμακα που δημιουργήσαμε, επειδή αν και περιέχουν στην ζύμη τους μικρή ποσότητα λίπους, απαιτούν τηγάνισμα για την ολοκλήρωση της συνταγής.

Σχετικά με τα εορταστικά γεύματα, θα πρέπει να αποφευχθούν οι υπερβολές. Σίγουρα η κατανάλωση τροφής και η πρόσληψη θερμίδων, θα είναι μεγαλύτερη από την συνήθη, αλλά υπερκατανάλωση μπορεί να αποβεί μοιραία στη διάθεση μας κατά την διάρκεια της γιορτής και κατόπιν αυτής. Το βασικό μέρος των γευμάτων αυτών περιέχει την γαλοπούλα σε διάφορες μορφές (ένα αμερικάνικο έθιμο, το οποίο υιοθετήσαμε). Αυτή δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τα άλλα τρόφιμα της κατηγορίας του κρέατος. Έτσι σε 100 γρ. περιέχονται 9,2 γρ. κορεσμένου λίπους, 1,3 γρ. πολυακόρεστου λίπους και 101 γρ. χοληστερόλης, σύνθεση περίπου όμοια με αυτή του κοτόπουλου. Οι θερμίδες της γέμισης εξαρτώνται από τα συστατικά αυτής. Συνολικά μια παραδοσιακή μερίδα γαλοπούλας με 150 γρ. γαλοπούλας και γέμιση από ρύζι κουκουνάρι, σταφίδες και κάστανο έχει περίπου 700-800 θερμίδες και μαζί με μια σαλάτα αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφική πρόταση για το εορταστικό τραπέζι. Φυσικά προτιμήστε να προσθέσετε περισσότερα φρούτα. Προσοχή όμως στην υπερβολή. Είναι συχνά αναφερόμενο γεγονός η υπερκατανάλωση της γαλοπούλας με δικαιολογία του τύπου ότι τρώμε μια φορά το χρόνο και συνεπώς ας φάμε ...μέχρι του χρόνου. Η λανθασμένη αυτή διατροφική συμπεριφορά είναι που πρέπει να αλλάξει. Εάν αντικαταστήστε τη γαλοπούλα με χοιρινό, τότε να συνυπολογίσετε την αυξημένη περιεκτικότητά του σε λιπαρά. Και πάλι προσπαθήστε να μην υπερβάλλετε στην ποσότητα κατανάλωσης.

Όσον αφορά το αλκοόλ, και εδώ απαιτείται μέτρο, ειδικά εάν πρόκειται να οδηγήσετε. Ολόκληρη καμπάνια μεγάλης βιομηχανίας παραγωγής μπύρας έχει στηριχτεί σε αυτόν τον τομέα. Εκτός όμως από την επικινδυνότητα της χρήσης ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, άλλος ένας παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι η θερμιδική αξία, η οποία είναι και αυτή ανάλογη του περιεχόμενου αλκοόλ. Είναι λοιπόν σκόπιμο να καταφύγετε σε λύσεις όπως η μπύρα (~5% αλκοόλ) ή το κρασί (~10% αλκοόλ) έναντι επιλογών όπως το ουίσκι, η βότκα κ.α. (~40% αλκοόλ).

Επιπλέον οδηγίες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες είναι

  • Να συνοδεύετε πάντα τα γεύματα από σαλάτες φρέσκων κατά προτίμηση λαχανικών
  • Αποφύγετε γλυκά που περιέχουν πολλά λιπαρά (π.χ. πάστες, γλυκά με κρέμες, σοκολάτα)
  • Προτιμήστε γλυκά όπως μελομακάρονα και δίπλες, τα οποία είναι προτιμότερο να καταναλώνονται στην αρχή της ημέρας
  • Αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κρέας (πέτσα)
  • Μην επιβαρύνετε τη γέμιση με επιπλέον θερμίδες και λιπαρά (συκώτι, εντόσθια)
  • Αποφεύγετε να έχετε πολλά πιάτα στο τραπέζι και να «τσιμπάτε» με το χέρι
  • Χρησιμοποιείτε μαχαιροπήρουνα και σερβίρετε στο πιάτο σας την ποσότητα του φαγητού που πρόκειται να καταναλώσετε
  • Προτιμήστε τη χρήση ελαιολάδου ή άλλων ελαίων π.χ. σησαμέλαιο κατά το μαγείρεμα
  • Προτιμήστε την κατανάλωση μπύρας και κόκκινου κρασιού που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά
  • Πίνετε άφθονο νερό, τουλάχιστον 8 – 10 ποτήρια ημερησίως
  • Άτομα που έχουν αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος να αποφύγουν την κατανάλωση λιπαρών κρεάτων, εντοσθίων, ζωικές σάλτσες και σούπες, και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις
Έναρξη λειτουργίας της Συμμαχίας της Ε.Ε. για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Χάσμα δικαιωμάτων στη μητρότητα: Άνιση μεταχείριση των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών