Είτε δουλεύουμε πολλές ώρες, είτε φροντίζουμε το σπίτι και τα παιδιά και όλες τις άλλες ευθύνες που έχουμε στην καθημερινή μας ζωή – χωρίς καν να μιλάμε για τον απαραίτητο προσωπικό μας χρόνο – δεν είναι και τόσο δύσκολο να νιώσουμε όλο το συσσωρευμένο στρες να μας παραλύει. Και αν βάλουμε στο μείγμα το ότι πρέπει να προγραμματίζουμε και να μαγειρεύουμε κάτι υγιεινό κάθε μέρα, ο αγώνας μας αρχίζει να μοιάζει ακατόρθωτος. Ένας τρόπος, λοιπόν, να διώξουμε λίγο περιττό στρες από τη ζωή μας είναι να μεταμορφώσουμε το μαγείρεμα σε μια απλή και άκρως ικανοποιητική διαδικασία. Και έχουμε τις πλέον κατάλληλες (και απλές) συμβουλές για να το καταφέρουμε αυτό!

Προγραμματίζουμε από πριν

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να ελαττώσουμε το στρες είναι να φτιάχνουμε πρόγραμμα. Αν ξέρουμε τι θέλουμε να μαγειρέψουμε μέσα στην εβδομάδα, η δουλειά μας έχει ήδη μειωθεί σημαντικά. Θέλετε να κάνετε τη ζωή σας ακόμα πιο εύκολη; Γράψτε τα υλικά που χρειάζεστε για τα γεύματα ολόκληρης της εβδομάδας σε μια λίστα, και ψωνίστε τα όλα μαζί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Γλυτώνετε χρόνο, μιας και δεν έχετε καθημερινά ψώνια, και ίσως γλιτώσετε και αρκετά χρήματα, καθώς η λίστα δεν θα σας βάλει στον πειρασμό να κάνετε παρορμητικές αγορές.

Επιλέξτε τις συνταγές

Δεν είναι ανάγκη το κάθε σας γεύμα να είναι μια επίδειξη των φοβερών μαγειρικών δυνατοτήτων σας. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ένα νόστιμο και υγιεινό φαγητό στο τραπέζι, χωρίς να κουράζεστε περισσότερο από όσο χρειάζεται. Ξεκινήστε με γεύματα που ξέρετε ότι η οικογένειά σας απολαμβάνει, και έπειτα αναζητήστε συνταγές που δεν απαιτούν ιδιαίτερο κόπο. Σύντομα θα έχετε ολόκληρο κατάλογο με πιθανά πιάτα που θα θέλετε να ετοιμάσετε και μπορείτε να τα εναλλάσσετε, για να ελαττώσετε το στρες ακόμα περισσότερο.

Όλα στη θέση τους

Αυτό είναι ένα από τα μικρά μυστικά των επαγγελματιών σεφ. Στην κουζίνα ενός εστιατορίου, όλα τα υλικά, μαχαίρια, σκεύη, έχουν μια συγκεκριμένη θέση, ώστε ο μάγειρας να ξέρει πού βρίσκονται και να έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Σε λίγο καιρό, ίσως οι δεξιότητές σας στην προετοιμασία του φαγητού να είναι ανάλογες με ενός έμπειρου… ζογκλέρ!

Αξιοποιώντας σωστά τον χρόνο

Το να έχετε το κάθε γεύμα ζεστό και έτοιμο για σερβίρισμα στην ώρα του δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Πριν ξεκινήσετε να μαγειρεύετε, κοιτάξτε τις συνταγές σας και ξεκινήστε με αυτή που απαιτεί τον περισσότερο χρόνο στην προετοιμασία και το μαγείρεμα.

Διώξτε ό,τι σας αποσπά την προσοχή

Μην προσπαθείτε να καταφέρετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα για να γλιτώσετε χρόνο, καθώς θα καταλήξετε να μην εστιάζετε την προσοχή σας όσο πρέπει και θα αγχωθείτε ακόμα περισσότερο. Όταν, λοιπόν, έρθει η ώρα να ετοιμάσετε το φαγητό, σκεφθείτε τι μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή. Κλείστε τον υπολογιστή, βάλτε το κινητό σας στο αθόρυβο. Αντί να αφήσετε την τηλεόραση να παίζει, δοκιμάστε να βάλετε μουσική. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν αποδείξει πως η μουσική μπορεί να χαλαρώσει τα νεύρα.

Καθαρίστε επιτόπου

Άλλο ένα κόλπο που μπορείτε να “κλέψετε” από τους επαγγελματίες σεφ είναι να καθαρίζετε τα σκεύη σας την ίδια στιγμή. Αντί, λοιπόν, να αφήνετε τα βρώμικα σκεύη να συσσωρεύονται για να τα καθαρίσετε αργότερα – εκτοξεύοντας το άγχος σας στα ύψη – πλύντε τα αμέσως μόλις τα χρησιμοποιήσετε, ενώ μαγειρεύεται το φαγητό. Έτσι, και η προετοιμασία γίνεται πιο εύκολη, ειδικά αν η κουζίνα σας είναι μικρή, και δεν θα έχετε περιττή δουλειά αργότερα.

Ετοιμάστε τα γεύματα από πριν

Υπάρχουν μέρες που μπαίνετε στο σπίτι και το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να μαγειρέψετε. Μπορείτε, κάτι μέρες σαν εκείνες, να γλιτώσετε τον πειρασμό του φαγητού από έξω, έχοντας ετοιμάσει κάτι από πριν. Υπάρχουν αρκετές συνταγές που μπορείτε να ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα ή να βάλετε το φαγητό στην κατάψυξη.

Γιατί να μη συμμετέχουν όλοι;

Δεν χρειάζεται να σηκώνετε καθημερινά ολόκληρο το βάρος της διατροφής. Μπορεί ολόκληρη η οικογένεια να συμμετέχει στην προετοιμασία. Ο καθένας μπορεί να αναλάβει ένα ρόλο, με τα παιδιά να κάνουν τις πιο εύκολες δουλειές. Εκτός του ότι θα έχετε λιγότερη δουλειά να κάνετε, είναι καλή ευκαιρία για την οικογένεια να περάσει χρόνο μαζί – και τα παιδιά θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην μαγειρική!

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας