Όλοι μας έχουμε τουλάχιστον μία εμπειρία με την αϋπνία, και όλοι ξέρουμε πόσο ενοχλητικό μπορεί να γίνει να νιώθουμε κουρασμένοι και απλά να μην μπορούμε να κοιμηθούμε. Και, όπως όλοι ξέρουμε, ο καλός και αρκετός ύπνος είναι αναγκαίος για την υγεία μας. Πολλές φορές η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά (και πόσο γρήγορα) θα κοιμηθούμε, οπότε ας ρίξουμε μια ματιά σε μια χρήσιμη λίστα με τις καλύτερες και χειρότερες τροφές για πριν τον ύπνο.

ΝΑΙ στα κεράσια

Τα κεράσια είναι από τις λίγες φυσικές τροφές που περιέχουν μελατονίνη, την χημική ουσία που βοηθά στην ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού. Δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι χυμό κεράσι πριν τον ύπνο, και ίσως να μπορέσετε να κοιμηθείτε περισσότερο, και καλύτερα.

ΟΧΙ στα junk food

Για παράδειγμα, ένα cheeseburger με μπέικον. Νόστιμο; Ναι. Αλλά περιέχει τόσα πολλά λιπαρά, που μπορεί να προκαλέσει καούρα. Επιπλέον, τα λιπαρά του αυξάνουν την παραγωγή οξέων στο στομάχι, χαλαρώνοντας επίσης τον οισοφάγο μας, με αποτέλεσμα τα οξέα να καταλήγουν σε διάφορα σημεία που δεν θα έπρεπε.

ΝΑΙ στο γάλα

Θυμόμαστε όλοι την μαμά να μας δίνει ένα ποτήρι χλιαρό γάλα για να χαλαρώσουμε πριν κοιμηθούμε. Το γάλα περιέχει την ουσία τρυπτοφάνη, η οποία μετατρέπεται σε σεροτονίνη.

ΟΧΙ στο αλκοόλ

Ναι, ξέρουμε τι σκέφτεστε· ένα ποτήρι κρασί βοηθάει να κοιμηθούμε καλύτερα. Και μπορεί κάτι τέτοιο όντως να ισχύει - τουλάχιστον όσον αφορά το να πέσουμε για ύπνο - αλλά το αλκοόλ κάνει τον ύπνο μας πολύ δύσκολο και δεν μας αφήνει να ξεκουραστούμε πλήρως.

ΟΧΙ στον καφέ

Όπως είναι λογικό, δεν θα ήταν πολύ σοφό να καταναλώνουμε το ρόφημα που μας δίνει ενέργεια το πρωί λίγη ώρα πριν τον ύπνο. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα ροφήματα με καφεΐνη και τα energy drinks προς το τέλος της ημέρας.

ΝΑΙ στα δημητριακά ολικής

Μία μικρή μερίδα κινόα, για παράδειγμα, μας γεμίζει με σύνθετους υδατάνθρακες, και ταιριάζει πολύ καλά με το γάλα, που επίσης μπορεί να μας χαλαρώσει. Επίσης, φαγητό πρωινού για βραδινό: Μια από τις καλύτερες απολαύσεις στο τέλος μιας δύσκολης μέρας.

ΟΧΙ στην μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα, σε μικρές δόσεις, έχει οφέλη για την καρδιά μας, αυτό είναι γνωστό. Έχει, όμως και περιττές θερμίδες και καφεΐνη, οπότε καλό θα ήταν να την αφήσουμε για απογευματινό σνακ.

ΝΑΙ στις μπανάνες

Οι μπανάνες βοηθούν στον ύπνο, καθώς περιέχουν μαγνήσιο και κάλιο, που δρουν ως φυσικά μυοχαλαρωτικά. Επιπλέον, οι υδατάνθρακές τους θα μας νυστάξουν. Άλλος ένας λόγος να αγαπάμε αυτό το νόστιμο φρούτο.

ΝΑΙ στην γαλοπούλα

Όπως και το γάλα, το κρέας της γαλοπούλας περιέχει τρυπτοφάνη. Αν, όμως, υποφέρετε από αϋπνίες σε σοβαρό στάδιο, τότε μάλλον δεν θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα.

ΝΑΙ στις γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, που δεν μας βαραίνουν, όπως και κάλιο, με αποτέλεσμα να είναι από τους καλύτερους συμμάχους που έχουμε στον ύπνο.

ΟΧΙ στα πικάντικα φαγητά

Τα πικάντικα φαγητά μπορεί να προκαλέσουν καούρα - ειδικά αν περιέχουν αρκετά λιπαρά. Ενώ γενικότερα είμαστε υπέρ των μπαχαρικών (λόγω των αντιοξειδωτικών τους), θα λέγαμε να τα αποφεύγετε στο βραδινό.

ΝΑΙ στο τσάι βαλεριάνας

Η βαλεριάνα μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο, και κάνοντάς μας να κοιμηθούμε πιο εύκολα, αλλά βελτιώνοντας και την ποιότητα του ύπνου. Επίσης, πολύ καλή επιλογή είναι το χαμομήλι.

ΟΧΙ στο κοτόπουλο

Μπορεί η γαλοπούλα να βοηθάει, το κοτόπουλο όμως – όπως και κάθε σημαντική πηγή πρωτεΐνης – δεν βοηθάει με τον ύπνο, καθώς το σώμα μας προσπαθεί να χωνέψει το φαγητό. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;