Τα τρανς λιπαρά είναι ένα συστατικό που κάνει τα φαγητά να είναι πιο νόστιμα. Επίσης, κάνει την ημερομηνία λήξης τους να επεκτείνεται. Επίσης, είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την καρδιά μας. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν σταματήσει να τα χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό, συνεπώς καταναλώνουμε λιγότερα απ’ ό,τι μια δεκαετία πριν - αλλά και πάλι, αξίζει να γνωρίζουμε σε ποιες τροφές μπορεί να κρύβονται, και να διαβάζουμε τις ετικέτες τους.

Οτιδήποτε τηγανιτό

Πολλά εστιατόρια και πολλές εταιρίες που πουλάνε προτηγανισμένα προϊόντα, όπως πατάτες, χρησιμοποιούν ακόμα υδρογονωμένα έλαια, με αποτέλεσμα να περιέχουν τρανς λιπαρά.

Προϊόντα ζαχαροπλαστικής

Όπως πολλές πίτες, και οι κρούστες τους. Καθώς είναι προϊόντα με πολύ χαμηλή διατροφική αξία, δεν τα χρειάζεστε στην καθημερινή σας διατροφή.

Μαργαρίνη

Κάποτε πιστεύαμε πως η μαργαρίνη είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική για το βούτυρο, καθώς φτιάχνεται από φυτικά έλαια, αλλά για να καταφέρει να διατηρήσει την στερεή της μορφή, χρησιμοποιούνται υδρογονωμένα έλαια, που περιέχουν πολλά τρανς και κορεσμένα λιπαρά.

Pancakes και βάφλες

Τα μείγματα του εμπορίου για αυτά τα προϊόντα μπορεί ακόμα να περιέχουν τρανς λιπαρά, συνεπώς πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τις μάρκες που διαλέγετε.

Παγωτό 

Ορισμένες μάρκες παγωτού μπορεί να περιέχουν τρανς λιπαρά, αλλά δεν θα τα δούμε να αναγράφονται στην ετικέτα τους. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι τρανς λιπαρά που εμφανίζονται φυσικά σε μερικά γαλακτοκομικά, και δεν είναι εξίσου επικίνδυνα- και πάλι, όμως, το παγωτό περιέχει πολλές θερμίδες, οπότε πρέπει να προσέχετε.

Ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων

Το ποπ κορν που φτιάχνουμε μόνοι μας - αν το φτιάξουμε σωστά - είναι ένα πολύ υγιεινό σνακ, και μάλιστα ολικής άλεσης, αλλά τα ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να περιέχουν κάθε λογής βλαβερό συστατικό, ειδικά αυτά που περιέχουν βούτυρο ή γλυκές γεύσεις.

Burger του εμπορίου

Όπως και με τα τηγανιτά, μπορεί τα burger αυτά να μαγειρεύονται σε υδρογονωμένα έλαια.

Μπισκότα και τούρτες

Είναι προϊόντα ζαχαροπλαστικής, και ενώ πολλές εταιρίες και ζαχαροπλαστεία προσπαθούν να τα απομακρύνουν, μπορεί να βρίσκονται ακόμα εκεί. Και μην ξεχνάτε τα ντόνατς, όπως και τους υπόλοιπους συνήθεις ύποπτους, φτιαγμένους από σφολιάτες.

Κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα

Περιέχουν τρανς λιπαρά όχι μόνο για να γίνουν πιο ανθεκτικά, αλλά και για να αποκτήσουν καλύτερη γεύση. Αποφεύγετε τα κατεψυγμένα γεύματα, και προτιμήστε - ακόμα κι αν δεν έχετε χρόνο - να ετοιμάζετε μόνοι σας έστω ένα σχετικά γρήγορο σνακ, αλλά με φρέσκα υλικά που έχετε διαλέξει εσείς.

 Επιμέλεια Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο