Το να κόψουμε την ζάχαρη από την διατροφή μας είναι δύσκολο, αλλά είναι ίσως από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τον οργανισμό μας. Άλλωστε, η ζάχαρη μας προσφέρει απλά κενές θερμίδες, υδατάνθρακες που δεν είναι σύνθετοι, και δεν έχει καμία διατροφική αξία. Ακόμα χειρότερα, όπως και το αλάτι, η ζάχαρη με τον καιρό αλλοιώνει την αίσθηση της γεύσης, χωρίς να μας αφήνει να απολαύσουμε τα φαγητά μας στην φυσική τους μορφή. Ας δούμε λοιπόν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να καταφέρουμε να κόψουμε επιτέλους την ζάχαρη και να προστατεύσουμε την υγεία μας, τα δόντια μας, αλλά και να χάσουμε πιο εύκολα τα περιττά κιλά.

Πολύ νερό

Αν είναι να κόψουμε την ζάχαρη, προφανώς θα κόψουμε και τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε να πίνουμε αναψυκτικά, έτοιμο παγωμένο τσάι ή εκείνους τους νόστιμους αλλά πολύ παχυντικούς καφέδες με κρέμα και σιρόπι. Αν θέλετε να δώσετε, όμως, ποικιλία, οι επιλογές είναι πολλές: πράσινο ή μαύρο τσάι και καφές χωρίς ζάχαρη, χυμοί από φρέσκα φρούτα… Και μην πέσετε στην παγίδα των sugar free αναψυκτικών. Περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες εξακολουθούν να μην είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία μας.

Αργά και σταθερά

Ίσως το να κόψετε μαχαίρι την ζάχαρη να αποδειχθεί υπερβολικά δύσκολο, αλλά δεν είναι κακό να δοκιμάσετε να το κάνετε σταδιακά. Για παράδειγμα, αν βάζατε δύο κουταλιές ζάχαρη στον καφέ σας, ξεκινήστε να βάζετε μία, έπειτα μισή, και σύντομα η γεύση δεν θα σας φαίνεται διαφορετική.

Δώστε έμφαση στις σωστές τροφές...

…και ειδικά στο πρωινό. Τις περισσότερες φορές που θα πιάσετε τον εαυτό σας να τρώει ζάχαρη, σε κάθε μορφή, μέσα στην ημέρα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχετε φάει ένα καλό, γερό πρωινό, και νιώθετε τα αποθέματα ενέργειάς σας να στερεύουν. Μην πέσετε στην παγίδα, καθώς η ενέργεια που μας δίνει η ζάχαρη καίγεται πολύ γρήγορα, αφήνοντάς μας ακόμα πιο κουρασμένους από πριν. Αντ’ αυτού, δώστε σημασία σε ένα καλό πρωινό που να συνδυάζει φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες (για παράδειγμα, βρώμη), μια πηγή πρωτεΐνης (όπως ένα αυγό) και λίγα καλά λιπαρά (ξηρούς καρπούς ή αβοκάντο).

Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές

Οτιδήποτε επεξεργασμένο, λογικά περιέχει ζάχαρη σε κάποια μορφή. Είτε μιλάμε για κανονική ζάχαρη μέσα στα υλικά, είτε για υποκατάστατα όπως σιρόπι καλαμποκιού, επιλέξτε πάντα φρέσκες τροφές. Ακόμα και για τα σνακ σας, φτιάξτε μόνοι σας απλές και νόστιμες επιλογές, όπως καρότα με χούμους, ή αυγά με λαχανικά.

Βρείτε συνταγές χωρίς ζάχαρη

Είναι πάρα πολύ εύκολο να κόψετε την ζάχαρη, αν οι συνταγές που μαγειρεύετε δεν την χρειάζονται. Ψάξτε online για συνταγές που απευθύνονται σε διαβητικούς ή σε όσους κάνουν δίαιτα paleo, για να κάνετε μια εύκολη αρχή, και έπειτα γίνετε δημιουργικοί!

Επιμέλεια Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα