Ο εθισμός στο φαγητό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως, μη μπορώντας να ελέγξουν την κατανάλωσή τους σε ορισμένες τροφές. Φαίνεται, όμως, πως ορισμένες τροφές είναι πολύ πιο εθιστικές από τις άλλες, και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν προσπάθησαν να ανακαλύψουν ποιες, όπως και τι είναι αυτό που τις κάνει τόσο εθιστικές.

Οι τροφές αξιολογήθηκαν σε μία κλίμακα από το 1 (καθόλου εθιστικό) μέχρι και το 7 (πάρα πολύ εθιστικό), και στην κορυφή της λίστας βρέθηκαν τα εξής:

  1. Πίτσα (4,01)
  2. Σοκολάτα (3,73)
  3. Πατατάκια (3,73)
  4. Μπισκότα (3,71)
  5. Παγωτό (3,68)
  6. Τηγανιτές πατάτες (3,60)
  7. Cheeseburger (3,51)
  8. Αναψυκτικά (3,29)
  9. Κέικ (3,26)
  10. Τυρί (3,22)
  11. Μπέικον (3,03)
  12. Τηγανιτό κοτόπουλο (2,97)
  13. Σφολιάτες (2,73)
  14. Ποπ κορν με βούτυρο (2,64)
  15. Δημητριακά με γεύσεις (2,59)
  16. Ζελεδάκια (2,57)
  17. Μπριζόλες (2,54)
  18. Μάφιν (2,50)

Όπως φαίνεται, τα περισσότερα από τα φαγητά αυτής της λίστας είναι επεξεργασμένα, και περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης. Οι επιστήμονες έβγαλαν στην δημοσιότητα και τις τροφές που έφτασαν πιο χαμηλά στην λίστα, και η αντίθεση γίνεται ακόμα πιο έντονη.

  1. Αγγούρι (1,53)
  2. Καρότο (1,60)
  3. Φασόλια (1,63)
  4. Μήλα (1,66)
  5. Καστανό ρύζι (1,74)
  6. Μπρόκολο (1,74)
  7. Μπανάνες (1,77)
  8. Σολομός (1,84)
  9. Καλαμπόκι ανάλατο (1,87)
  10. Φράουλες (1,88)
  11. Μπάρες δημητριακών ολικής (1,93)
  12. Νερό (1,94)
  13. Ανάλατα κράκερ (2,07)
  14. Πρέτζελ (2,13)
  15. Στήθος κοτόπουλου (2,16)
  16. Αυγά (2,18)
  17. Ξηροί καρποί (2,47)

Φαίνεται πως οι λιγότερο εθιστικές τροφές είναι και αυτές που θα έπρεπε να αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια μιας υγιεινής διατροφής, καθώς είναι μη επεξεργασμένες και είναι καλές πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και πρωτεΐνης.

Πώς εξηγείται, όμως αυτό; 

Οι επεξεργασμένες τροφές είναι συνήθως κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν εκπληκτική γεύση. Επιπλέον, περιέχουν πολλή ζάχαρη, η οποία προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος, κάνοντάς μας να έχουμε ανάγκη ακόμα περισσότερες τέτοιες τροφές.

Τέλος, είναι γνωστό πως τα junk food επιδρούν στον οργανισμό μας με παρόμοιο τρόπο με τα ναρκωτικά - απελευθερώνοντας στον εγκέφαλο ορμόνες που προκαλούν αίσθηση ευχαρίστησης, και ικανοποιώντας το κέντρο του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τα αισθήματα ανταμοιβής.

Άλλος ένας λόγος να προσπαθήσουμε περισσότερο από ποτέ να παραμείνουμε πιστοί στα φρέσκα, μη επεξεργασμένα και υγιεινά φαγητά…

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα