Μετά από το αρκετές ώρες ύπνου το βράδυ, το σώμα και το μυαλό μας χρειάζονται τροφή. Το πρωινό, μας δίνει ό,τι θρεπτικά στοιχεία χρειαζόμαστε για την ημέρα μας. Με ένα καλό πρωινό ξεκινάμε πιο δυνατοί, με καλύτερη διάθεση και αποδίδουμε καλύτερα σε ό,τι κάνουμε. 

Εάν δεν πάρουμε πρωινό θα αισθανθούμε πολύ πεινασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα αναγκαστούμε να φάμε τροφές λιγότερο υγιεινές και συχνά πολύ παχυντικές, που κανείς αγοράζει από μαγαζιά και περίπτερα.

Οι μύθοι για το πρωινό

"Σε κάνει να παχαίνεις"

Όχι, γιατί ξεκινάμε την ημέρα χορτάτοι. Δεν πεινάμε στη μέση της ημέρας, δεν τρώμε κάτι «πρόχειρο» απο έξω, που συνήθως είναι πιο παχυντικό.Το σώμα μας «καίει» το πρωί γρηγορότερα ό,τι τρώει.

"Παίρνει πολλή ώρα. Όλοι βιαζόμαστε το πρωί!"

Ακόμα και εάν δεν έχουμε χρόνο να καθήσουμε στο τραπέζι μπορούμε να πάρουμε κάτι στο δρόμο προς τη δουλειά.

"Δεν μπορώ να φάω το πρωί, μου έρχεται ναυτία!"

Είναι συνήθεια. Ξεκίνα σιγα σιγά με ένα ποτήρι γάλα, μετά από μερικές ημέρες λίγο ψωμί με τυρί ή μέλι και σιγά σιγά πρόσθεσε ό,τι σου αρέσει.

Λάθη που κάνουμε στο πρωινό μας και μας παχαίνουν

  • Να σημειώσουμε πως όταν λέμε πρωινό εννοούμε την κατανάλωση κάποιας τροφής μέσα στο πρώτο μισάωρο αφ’ ότου έχουμε ξυπνήσει. Το να έχουμε ξυπνήσει στις 7.00 και να φάμε κάτι στις 10.30 δεν θεωρείται πρωινό. Έχει περάσει αρκετή ώρα από το πρωινό ξύπνημά μας μέχρι τον εφοδιασμό του οργανισμού με κάποια τροφή.
  • Αρκετοί απο εμάς θεωρούμε για πρωινό ένα ρόφημα, πχ το γάλα, τον καφέ, το τσάι ή μια πορτοκαλάδα. Ένα σκέτο ρόφημα δεν αποτελεί πρωινό. Όταν λέμε πρωινό, εννοούμε την κατανάλωση κάποιου ροφήματος μαζί με κάποια στερεή τροφή όπως δημητριακά, φρυγανιές, παξιμάδια, μπάρα δημητριακών, τοστ.
  • Πολλές φορές νιώθουμε την επιθυμία να φάμε κάτι γλυκό για πρωινό, πχ κέικ σοκολάτας, μπισκότα, κρουασανάκια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα επίπεδα γλυκόζης να ανεβούν απότομα στο αίμα μας και να πέσουν το ίδιο απότομα, με αποτέλεσμα το αίσθημα της πείνας να εκδηλωθεί σχετικά γρήγορα.
  • Πολύ συχνά κάνουμε το λάθος να καταναλώνουμε ένα πρωινό, το οποίο είναι αρκετά επιβαρυμένο σε λίπος και συνεπώς σε θερμίδες (πχ αυγά τηγανητά με μπέικον + τυρί, κρουασάν σοκολάτας). Ένα πλούσιο πρωινό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι επιβαρυμένο σε λίπος, αλλά πρέπει να περιέχει μια πληθώρα θρεπτικών συστατκών, τα οποία θα μας χορτάσουν και θα μας δώσουν την απαιτούμενη ενέργεια (γιαούρτι με κουάκερ ή δημητριακά ολικής άλεσης, μέλι + κομμένες φέτες από κάποιο φρούτο).
  • Πολλές φορές αμελούμε να συμπεριλάβουμε στο πρωινό μας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως κουάκερ, δημητριακά ολικής άλεσης, φρυγανιές σικάλεως- κάτι το οποίο έχει σημαίνει ότι θα πεινάσουμε σχετικά νωρίς μετά την κατανάλωση του πρωινού. Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού και έτσι μειώνουν την πείνα στο υπόλοιπο της ημέρας.
  • Αρκετές φορές δεν έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο να φάμε στο σπίτι μας, οπότε αναγκαζόμαστε να σταματήσουμε σε κάποιο φούρνο για να αγοράσουμε κάτι. Εκεί συνήθως θα καταφύγουμε σε πιο ανθυγιεινές επιλογές πχ σε κάτι σφολιατοειδές (τυρόπιτα, σπανακόπιτα, ζαμπονοτυρόπιτα), σε μια ατομική πίτσα, σε κάποιο κρουασάν ή σε κάποιο πεϊνιρλί.
  • Τέλος, πολλοί από εμάς κάνουμε το λάθος και αργούμε πολύ μέχρι να πιούμε την πρώτη γουλιά νερό. Καλό θα ήταν να πίνουμε μαζί με το πρωινό μας και 1 ποτήρι νερό, μέσα στο οποίο μπορούμε να στίψουμε και λίγο λεμόνι, το οποίο βοηθάει και στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κρούσματα λιστερίωσης από τυρί στη Γαλλία - Πρόωροι τοκετοί σε εγκύους
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]