Πού στηρίζεται η μεσογειακή διατροφή;

Η μεσογειακή δίαιτα στηρίζεται στην κατανάλωση φρούτων, οσπρίων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ελαιολάδου και ελιών, καθώς και ξηρών καρπών. Συστήνεται η μειωμένη κατανάλωση κόκκινου επεξεργασμένου κρέατος και η αντικατάστασή του με περισσότερο ψάρι.

Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά (καροτενοειδή, φλαβονοειδή) και βιταμίνες, που σε αυτά φαίνεται να κρύβεται το μυστικό της ευεργετικής δράσης στην υγεία μας.

Η μεσογειακή διατροφή μόνο προλαμβάνει ασθένειες ή μπορεί να συμβάλει θετικά σε ήδη υπάρχουσες ασθένειες όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθειες, υπέρταση κλπ.

Ο ρόλος της είναι κυρίως προληπτικός καθώς η περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά συστατικά αποτελεί τη μόνη φυσική ασπίδα άμυνας κατά σύγχρονων παθήσεων. Έτσι, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι λαοί που τρέφονται με αυτό το μοντέλο παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης καρδιοπαθειών και καρκίνου.

Παράλληλα όμως, η μεσογειακή δίαιτα αποτελεί και λύση για την αντιμετώπιση και σακχαρώδη διαβήτη, υπέρτασης και άλλων καρδιοαγγεικών νοσημάτων, όταν βέβαια προσαρμόζεται με ακρίβεια στις απαιτήσεις του ασθενούς.

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ενταχθεί στην παιδική διατροφή και με ποιους τρόπους;

Φυσικά και μπορεί, καθώς συμβάλλει στην επαρκή πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, που είναι απαραίτητα στην παιδική ηλικία. Βέβαια, η μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος περιορίζει την πρόσληψη ενός σημαντικού για την ανάπτυξη στοιχείου, του σιδήρου.

Ωστόσο, η αυξημένη πρόσληψη ξηρών καρπών, οσπρίων και ο συνδυασμός τους με βιταμίνη C (αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου) σε ένα καλά σχεδιασμένο διαιτολόγιο απομακρύνει την πιθανότητα εμφάνισης έλλειψης του στοιχείου αυτού.

H μεσογειακή κουζίνα των εστιατορίων έχει άμεση σχέση με την μεσογειακή διατροφή;

Δυστυχώς όχι, καθώς τα περισσότερα υιοθετούν άλλες διατροφικές κουλτούρες. Έτσι ethnic κουζίνες (ταϊλανδέζικες, γιαπωνέζικες, κινέζικες κα) συναντούμε πιο συχνά παρά παραδοσιακές μεσογειακές.

Η μεσογειακή δίαιτα είναι αποτελεσματική για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος ή αφορά και εκείνους που θέλουν να κάνουν συντήρηση;

Η μεσογειακή δίαιτα αποτελεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς να σημαίνει αυτόματα ότι αποτελεί και από μόνη της έναν τρόπο απώλεια βάρους. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο διαιτολόγος να την προσαρμόσει στις προσωπικές ανάγκες του διαιτωμένου, ώστε να οδηγηθούμε σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο και συνεπώς σε απώλεια βάρους.