Ας το παραδεχτούμε, όλοι μας έχουμε βάλει περιττά κιλά μέσα στις διακοπές. Τα τραπέζια είναι γεμάτα, τα φαγητά είναι όλα λαχταριστά, και το γιορτινό πνεύμα μας κάνει να ξεχνάμε τι σημαίνει υγιεινή διατροφή. Κι όμως, εμείς σας λέμε ότι μπορείτε να συνεχίσετε την σωστή, ισορροπημένη σας διατροφή, χωρίς να παχύνετε.

Αρκεί να εφαρμόσετε τα παρακάτω έξυπνα κόλπα…

Απολαύστε μερικά γλυκά…

…αλλά με σύνεση. Για παράδειγμα, αν το γλυκό που θα βάλετε στο πιάτο σας έχει γλάσο, μην το φάτε, και μπορείτε να γλυτώσετε μέχρι και 250 θερμίδες. Οι κουραμπιέδες μπορεί να χρειαστούν ένα ελαφρύ… φύσημα προτού τους απολαύσετε, και τα μελομακάρονα χρειάζονται σύνεση. Επίσης, τα μελομακάρονα δεν χρειάζονται σοκολάτα.

Υπάρχει πίτα στο τραπέζι;

Τυρόπιτες, κρεατόπιτες, κάθε είδους πίτα μπορεί να εμφανιστεί στο πιάτο μας, και μυρίζουν τόσο τέλεια, που δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, όμως, είναι να μην φάμε λίγο από το φύλλο ή την κρούστα, καθώς οι περισσότερες θερμίδες βρίσκονται εκεί.

Αλλάζουμε το dressing

Είτε μιλάμε για dressing σε σαλάτα, είτε σε γλυκό, το σίγουρο είναι πως οι χριστουγεννιάτικες συνταγές περιέχουν πολλές περιττές θερμίδες και λιπαρά, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα ετοιμάσουμε ένα πολύ πιο ελαφρύ dressing με βάση το γιαούρτι…

Γαλοπούλα über alles

Αντί για λουκάνικα ή χοιρινό, βάζουμε στον φούρνο γαλοπούλα, που είναι άπαχο, λευκό κρέας, με μόλις 104 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια—και ακόμα λιγότερες αν αφαιρέσουμε την πέτσα. Συγκριτικά, τα λουκάνικα μπορεί να περιέχουν και πάνω από 250 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Προσοχή στη γέμιση

Η γέμιση της γαλοπούλας μπορεί να περιέχει μέχρι και 160 θερμίδες ανά 50 γραμμάρια. Συνεπώς, την φτιάχνουμε με καστανό ρύζι, και την γεμίζουμε με μυρωδικά της προτίμησής μας, για μια πιο υγιεινή εναλλακτική.

Τι κάνουμε με τις πατάτες;

Οι ψητές πατάτες είναι πεντανόστιμες και υγιεινές. Κι όμως, μια βραστή πατάτα μπορεί να είναι εξίσου νόστιμη, και να περιέχει λιγότερες θερμίδες. Εναλλακτικά, επιλέγουμε γλυκοπατάτες, για την ακόμα πιο ιδιαίτερη γεύση τους, όπως και για το πιο… όμορφο διατροφικό προφίλ τους. Επίσης, δεν ξεχνάμε τα λαχανάκια Βρυξελλών, που είναι η εποχή τους και μας γεμίζουν αναγκαίες βιταμίνες.

Προσέχουμε τι πίνουμε

Τι θα πιούμε το βράδυ; Σίγουρα, τα κοκτέιλ φαίνονται πολύ ωραία, αλλά οι θερμίδες τους είναι υπερβολικά πολλές. Οι καλύτερή σας επιλογή είναι ένα ποτήρι λευκό κρασί, ή ο συνδυασμός ενός low-cal ποτού, όπως η βότκα, με σόδα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τις ελλείψεις στα φάρμακα
Οι γυναίκες ιατροί περιθάλπουν καλύτερα τις γυναίκες ασθενείς [μελέτη]