Τα δεδομένα της σωστής, ισορροπημένης διατροφής συνεχώς αλλάζουν. Νέες μελέτες προτείνουν κάτι καινούριο, άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν ή καταργούν παλαιότερα στοιχεία… και μερικές φορές φαίνεται πως αν δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις θα μείνουμε πίσω. Ανακεφαλαιώνουμε, λοιπόν, αυτή την χρονιά, με μια περιεκτική λίστα των πιο σημαντικών διατροφικών ανακαλύψεων…

Μερικά λιπαρά μας… αδυνατίζουν

Μελέτες του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης αποκάλυψαν ότι το να τρώμε τα σωστά λιπαρά μας βοηθά να διατηρήσουμε το ιδανικό μας βάρος. Στη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς με διαβήτη ή που βρίσκονταν σε κίνδυνο επιπλοκών της καρδιάς, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες (μία που ακολουθούσε Μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, μία που ακολουθούσε Μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς και μία που απέφευγε τα λιπαρά εντελώς). Στο τέλος της πενταετούς έρευνας, η ομάδα του ελαιόλαδου είχε χάσει συνολικά περισσότερα κιλά.

Ιαπωνική διατροφή: Ναι!

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal έδειξε ότι οι Ιάπωνες που ακολουθούσαν τις διατροφικές τους παραδόσεις – πολύ ρύζι, λαχανικά, ψάρι, κρέας και προϊόντα σόγιας – είχαν 15% χαμηλότερο δείκτη θνησιμότητας σε σχέση με όσους είχαν… παραστρατήσει προς τη Δυτικού τύπου διατροφή.

Όσπρια για λιγότερα κιλά

Αν καταναλώνουμε καθημερινά ¾ της κούπας όσπρια στη διατροφή μας, ακόμα και αν δεν κάνουμε άλλες προσπάθειες να αδυνατίσουμε, θα καταφέρουμε να χάσουμε κιλά, αποκάλυψε μια μελέτη. Που σημαίνει ότι, σε συνδυασμό με μια γενικότερα ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση, μπορούν να γίνουν θαύματα!

Προσοχή στους υδατάνθρακες;

Προς Θεού, δεν πρέπει να τους κόψουμε. Αλλά είναι καλό να θυμόμαστε ότι μια φετινή μελέτη έδειξε πως διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη – δηλαδή, γεμάτη με επεξεργασμένους υδατάνθρακες – μπορεί να συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων, ακόμα και αν δεν καπνίζουμε. Τα καλά νέα είναι πως αυτή η μελέτη αναφερόταν σε άτομα που το παρακάνουν. Συνεπώς, λαμβάνουμε τους υδατάνθρακές μας από σωστές πηγές: όσπρια, φρούτα, λαχανικά, και ακόμα περισσότερα λαχανικά!

Βλέπουμε τι τρώμε- κυριολεκτικά

Είναι γνωστή η σχέση ψυχολογίας και φαγητού, όπως και ότι οι διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να επηρεαστούν από το τι… βλέπουμε. Συνεπώς, αν το σπίτι και ο χώρος εργασίας σας είναι γεμάτα με ζαχαρώδη σνακ, αναψυκτικά και άλλες ανθυγιεινές τροφές, θα δείτε τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει. Κλειδώστε τα junk food στο πιο ψηλό σας ντουλάπι, και φροντίστε να υπάρχει πάντα σε κοινή θέα ένα μπολ με φρέσκα φρούτα.

Αντίο, μέλι

Στα πιο θλιβερά νέα αυτής της χρονιάς, το μέλι εκθρονίζεται ως η πιο υγιεινή, γεμάτη αντιοξειδωτικά εναλλακτική της ζάχαρης. Συγκεκριμένα, προκαλεί στον οργανισμό τις ίδιες αντιδράσεις με τη λευκή ζάχαρη. Το συμπέρασμα είναι πως η ζάχαρη, σε κάθε της μορφή, είναι… ζάχαρη, και θα πρέπει να τη χρησιμοποιούμε με μέτρο.

Ξηροί καρποί + Καρδιά = Love

Μια συλλογική ανάλυση 29 μελετών σχετικά με τα οφέλη των ξηρών καρπών έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε μια μερίδα από αυτά τα μικρά, τραγανά θαύματα (καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια—ό,τι προτιμάτε) έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες για καρδιοπάθεια σε σχέση με όσους τα αποφεύγουν. Θέλετε επιπλέον λόγους; Έχουμε: 15% μικρότερος κίνδυνος καρκίνου, 22% μικρότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου. Άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η λατρεία μας για τους ξηρούς καρπούς, και δηλώνουμε ικανοποιημένοι.

Έντομα. Ναι, έντομα.

Εντάξει, αυτό υποθέτουμε το αναφέρουμε και λίγο εγκυκλοπαιδικά. Η αλήθεια, όμως, είναι πως ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα ανακάλυψαν πως ορισμένα έντομα, όπως η ακρίδα, περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από μια μπριζόλα, με υψηλότερες συγκεντρώσεις ασβεστίου, ψευδαργύρου, χαλκού και μαγνησίου. Επιπλέον, ο σίδηρος που περιέχουν μπορεί να απορροφηθεί πιο εύκολα από τον οργανισμό μας. Υποθέτουμε ότι ήρθε η ώρα να γράψουμε άρθρο με τις καλύτερες συνταγές για ακρίδα;

Οκτώ ποτήρια είναι πολλά

Σταματήστε να μετράτε τα ποτήρια νερό που καταναλώνετε, επειδή εν τέλει… δεν έχει τόσο νόημα. Ο οργανισμός μας λαμβάνει νερό από πρακτικά κάθε τι που καταναλώνουμε (ειδικά από φρούτα και λαχανικά), και οι ανάγκες του σε υγρά αυξομειώνονται συνεχώς. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο μπορεί να μας φανεί δύσκολο να πιούμε την προτεινόμενη δόση μας κάθε μέρα. Στο τέλος, το σημαντικό είναι να πίνουμε νερό όταν νιώθουμε διψασμένοι και να ενημερωθούμε για την αφυδάτωση, τα συμπτώματα και τις αιτίες της.

Ακόμα λιγότερο αλάτι

Μια μελέτη διάρκειας 25 χρόνων που δημοσιεύθηκε φέτος τον Οκτώβριο έδειξε ότι ακόμα και η απειροελάχιστη αύξηση του αλατιού στη διατροφή μας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Συνεπώς, έχουμε άλλον έναν λόγο να παρατήσουμε τις επεξεργασμένες τροφές και να αρχίσουμε να προσθέτουμε γεύση στο πιάτο μας με υπέροχα μπαχαρικά και βότανα.

Περισσότερη φυτική πρωτεΐνη, περισσότερη ζωή

Έρευνα από το Massachusetts General Hospital έδειξε πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης – ειδικά από επεξεργασμένο κόκκινο κρέας – αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Και η πρόσληψη φυτικής πρωτεΐνης (όπως αυτή των ξηρών καρπών και της κινόα) συνδέεται με ακριβώς το αντίθετο. Βέβαια, οφείλουμε να σημειώσουμε πως αυτός ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου στους σκληροπυρηνικούς σαρκοφάγους συνδέεται επίσης και με κακές επιλογές στον τρόπο ζωής, όπως κατάχρηση αλκοόλ και έλλειψη άσκησης, αλλά και πάλι γνωρίζουμε πολύ καλά πως το επεξεργασμένο κρέας (όπως τα λουκάνικα και τα αλλαντικά) είναι επικίνδυνες τροφές για την καλή μας υγεία.

Προσοχή στα συμπληρώματα διατροφής

Μερικά συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι γεμάτα με επικίνδυνα βακτήρια και συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές—από ναυτία και εμετό, μέχρι και βλάβη στο συκώτι και την καρδιά. Πρέπει να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί με τα συμπληρώματα που καταναλώνετε.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]