Το νευρικό μας σύστημα είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα, αλλά και σημαντικά, κομμάτια του οργανισμού μας. Αντιδρά σε εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα, προκαλώντας διάφορες σωματικές αντιδράσεις. Το νευρικό σύστημα ελέγχει τις περισσότερες ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως την αναπνοή, τους παλμούς της καρδιάς, την πείνα και την δίψα… Πέρα από τις σωματικές λειτουργίες, όμως, το νευρικό μας σύστημα ρυθμίζει και τα αισθήματά μας. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να φροντίζουμε για την καλή του λειτουργία, ώστε να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το επηρεάζουν οι τροφές

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία του νευρικού μας συστήματος.

Η μαγιά αρτοποιίας περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και μπορεί να ενισχύσει το κεντρικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, απάθειας, αλλά και έλλειψης όρεξης. Μπορείτε να προσθέσετε την μαγιά στο γιαούρτι σας, και θα βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Η βρώμη σταθεροποιεί το νευρικό μας σύστημα. Ηρεμεί από τα συμπτώματα του στρες, βελτιώνει σημαντικά το πρόβλημα της αϋπνίας και ενισχύει τις νοητικές μας δεξιότητες. Με κάποιον περίεργο τρόπο, η βρώμη είναι ένα τρόφιμο που μας γεμίζει ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα μας χαλαρώνει.

Η γύρη είναι ένα superfood για το οποίο δεν μιλάμε συχνά. Ρυθμίζει το pH του αίματος και την λειτουργία του νευρικού συστήματος, λόγω των βιταμινών του συμπλέγματος Β που περιέχει. Μπορούμε να την αναμείξουμε, σε μικρές δόσεις, στο γιαούρτι ή τον χυμό μας.

Το μαγνήσιο, από την άλλη πλευρά, είναι ένα θρεπτικό συστατικό αναγκαίο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης, υπερκινητικότητας, μέχρι και αϋπνία ή κρίσεις πανικού. Θα βρούμε μαγνήσιο στα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, στις μπανάνες, τα αβοκάντο και το πεπόνι, στις φακές, στο καστανό ρύζι και την βρώμη, αλλά και σε ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα κάσιους.

Το επηρεάζουν ορισμένα φυτά

Ορισμένα φυτά έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, και μπορούν να μας χαλαρώσουν. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους. Κάποια ως τσάι, κάποια ως αιθέρια έλαια για την επιδερμίδα μας, ακόμα και σε μορφή συμπληρώματος. Μερικά από αυτά είναι ο βασιλικός, η λεβάντα, η πασιφλόρα, και το ginkgo biloba.

Το επηρεάζει το φως του ήλιου

Όπως γνωρίζουμε, η (με μέτρο) έκθεσή μας στον ήλιο βοηθά τον οργανισμό μας να συνθέσει την απαραίτητη βιταμίνη D. Η βιταμίνη αυτή, πέρα από τα οφέλη που έχει για την υγεία μας, είναι εξαιρετικός ρυθμιστής του νευρικού συστήματος—συνεπώς έχουμε ακόμα έναν λόγο να απολαμβάνουμε την λιακάδα, προστατευμένοι πάντα με καπέλο και αντηλιακό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα