Αν η χοληστερόλη σας είναι ανεβασμένη, δεν σημαίνει πως δεν θα μπορέσετε να απολαύσετε ένα ωραίο δείπνο έξω. Ναι, η διατροφή σας πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένη και προσεκτική, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να γνωρίζετε τι τρώτε, όπως και μερικούς… χρήσιμους κανόνες για κάθε εστιατόριο.

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε είναι γνωστές: τηγανιτά, κορεσμένα και τρανς λιπαρά, τυριά και γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, αλλά και προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Σε ένα εστιατόριο Μεσογειακής Διατροφής, αν αποφύγετε τα τηγανιτά γεύματα που υπάρχουν στο μενού, θα είστε εντάξει. Τι συμβαίνει, όμως, με τα εστιατόρια που προσφέρουν διαφορετικές κουζίνες;

Στο Κινέζικο…

Επιλέγουμε ό,τι είναι στον ατμό, και όχι τηγανιτό. Συνεπώς, το ίδιο πρέπει να ισχύει για το ρύζι μας. Αν επιλέξετε ρύζι stir-fry, ζητήστε να σας το μαγειρέψουν με όσο λιγότερο λάδι γίνεται. Τα θαλασσινά είναι καλή επιλογή, ειδικά στον ατμό ή βραστά, καθώς τα πρόσθετα κορεσμένα λιπαρά είναι πολύ λίγα σε αυτά τα πιάτα. Επιλέξτε πιάτα και ορεκτικά με όσο περισσότερα λαχανικά γίνεται—αλλά όχι τα τηγανιτά spring rolls.

Στο Μεξικάνικο…

Οι φαχίτας είναι καλή επιλογή, επειδή περιέχουν πολλά λαχανικά. Ζητήστε side-dish με μαύρα φασόλια, καθώς θα σας χορτάσουν και θα σας προσφέρουν μια πολύ γερή δόση ινών και πρωτεΐνης, και βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης. Επιλέξτε τορτίγιες από καλαμπόκι και όχι από λευκό αλεύρι. Τα πιάτα με ψητό ψάρι ή κοτόπουλο είναι συνήθως σούπερ υγιεινά, και η κλασική, πικάντικη κόκκινη salsa θα τα συνοδεύσει τέλεια. Πείτε, όμως, όχι στα νάτσος.

Στο Ινδικό…

Τα ινδικά εστιατόρια προσφέρουν πάρα πολλές επιλογές με βάση τα λαχανικά, και αξίζει να δοκιμάσετε τις έντονες γεύσεις. Επίσης υπάρχει τόφου σε ορισμένα πιάτα, και το κοτόπουλο tandoori, ένα ψητό ορεκτικό, είναι αρκετά θρεπτικό. Αποφύγετε τα πιάτα που είναι φτιαγμένα με ghee και βούτυρο. Πάντως, σε ό,τι πιάτο και να ζητήσετε, ρωτήστε αν είναι δυνατό να μαγειρευτεί με όσο το δυνατόν λιγότερο λάδι.

Στο Ιταλικό…

Ένα απλό πιάτο ζυμαρικά με marinara sauce είναι πάντα καλή επιλογή. Υπάρχουν πιάτα με ψητό κοτόπουλο ή ψάρι, όπως και με ψητά λαχανικά που είναι σούπερ υγιεινά. Υπάρχουν επιλογές με βάση τα φασόλια, όπως η σούπα μινεστρόνε. Αποφύγετε πιάτα με κιμά, όπως λαζάνια, και τα πιάτα με πολλά τυριά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου