Το αντηλιακό είναι ο πιο σημαντικός μας σύμμαχος το καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προσφέρουμε και επιπλέον προστασία στο δέρμα μας. Οι τροφές που επιλέγουμε παίζουν ρόλο στο πόσο προστατευμένοι είμαστε από την υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς περιέχουν θρεπτικά συστατικά που αντιμετωπίζουν την ζημιά που προκαλεί ο ήλιος στην επιδερμίδα. Ποιες είναι αυτές;

Blueberries

Τα μικρά και θαυματουργά μουράκια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά – περιέχουν ίσως από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών σε σχέση με άλλα φρούτα – και αντιμετωπίζουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία και δημιουργούν σημάδια πρόωρης γήρανσης.

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό φρούτο του καλοκαιριού, και περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό—για το οποίο φημίζονται οι ντομάτες, αλλά το καρπούζι το περιέχει σε μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, και οι σπόροι όπως ο λιναρόσπορος, περιέχουν λιπαρά οξέα ω-3. Τα ψάρια και τα αυγά μας τα προσφέρουν επίσης, και τα οφέλη για το δέρμα μας είναι μεγάλα: έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και διατηρούν το δέρμα μας σφιχτό και νεανικό.

Καρότα και πράσινα, φυλλώδη λαχανικά

Περιέχουν το πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό β-καροτένιο, που στον οργανισμό μας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, μια βιταμίνη αναγκαία για την υγεία της επιδερμίδας μας. Εκτός από το β-καροτένιο, όμως, τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά περιέχουν και τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που επίσης προστατεύουν το δέρμα μας από τον ήλιο.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι αποδείχθηκε, μέσα από μια έρευνα σε ποντίκια, ότι μπορούσε να ελαττώσει τους όγκους που δημιουργούνταν λόγω υπεριώδους ακτινοβολίας, λόγω των φλαβονοειδών του. Επιπλέον, φαίνεται πως το πράσινο τσάι βοηθάει και στην προστασία του κολλαγόνου μας.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, όπως το μπρόκολο και η λαχανίδα, και είναι μερικά από τα λαχανικά με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών και πολύτιμων βιταμινών και μετάλλων.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι παραλήρημα ασθενών μετά από έμφραγμα επιδεινώνει την έκβασή τους
Nέος Κώδικας Φαρμακευτικής Δεοντολογίας
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών