To άγχος, εκτός από την ορμονική μας κατάσταση και κατ’ επέκταση την υγεία μας, επηρεάζει και την ποιότητα της διατροφής μας. Μπορεί να οδηγήσει ακόμα και τους πλέον διατροφικά ευσυνείδητους ανθρώπους στην εφαρμογή ανθυγειινών διατροφικών μοτίβων, το οποίο δημιουργεί περισσότερο άγχος, ειδικά αν αλλάξει η κατάσταση του σώματος.

 Έτσι, το άτομο μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο άγχους – ανθυγειινής διατροφής – αλλαγής εικόνας σώματος – περισσότερου άγχους, ο οποίος συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα κατάθλιψης. Παρακάτω παρουσιάζουμε κάποιες από τις πιο συνήθεις λανθασμένες διατροφικές συνήθειες των ατόμων που αντιμετωπίζουν συχνά κρούσματα άγχους:

  • Συχνή κατανάλωση καφέ: Όταν βρίσκονται κάτω από συνθήκες έντονου στρές πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν καφέ καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, πολλές φορές παραλείποντας τα βασικά γεύματα.
  • Κατανάλωση λανθασμένων τροφών: Εξ’αιτίας των αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης, οι αγχώδεις άνθρωποι έχουν την τάση να αποζητούν τρόφιμα αυξημένης περιεκτικότητας σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.
  • Παράλειψη γευμάτων: Ένα άλλο χαρακτηριστικό των υπερβολικά αγχωμένων ατόμων είναι η παράλειψη γευμάτων. Πολλές φορές τα αγχώδη άτομα παραλείπουν το πρωινό για να φτάσουν ‘έγκαιρα’ στη δουλειά τους ή διαπιστώνουν ότι πεινούν πολύ αργά το απόγευμα, επειδή δεν κατανάλωσαν το μεσημεριανό τους γεύμα.
  • Συναισθηματική υπερφαγία: Το άγχος αυξάνει τα κρούσματα συναισθηματικής υπερφαγίας, που δεν έχει καμία σχέση με τη βιολογική πείνα που βιώνει ο οργανισμός μας.
  • Χαμηλή κατανάλωση νερού: Όταν το άτομο είναι αγχωμένο, συχνά ξεχνάει να καταναλώσει τα 8-10 απαιτούμενα ποτήρια νερού που χρειάζονται την ημέρα.
  • Αυξημένη κατανάλωση έτοιμων γευμάτων: Μελέτες δείχνουν ότι τα αγχώδη άτομα μαγειρεύουν λιγότερο από τα πιο ήρεμα άτομα, κατά συνέπεια, ένα μεγάλο μέρος της διατροφής τους καλύπτεται από εστιατόρια, πολλές φορές με την κατανάλωση πρόχειρων, υψηλών σε λιπαρά γευμάτων.
  • Γρήγορες δίαιτες: Όταν το άγχος οδηγεί στην κατανάλωση γρήγορων γευμάτων και στη συνέχεια απότομη αύξηση βάρους σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα προκειμένου να απαλλαχθούν γρήγορα από τα περιττά κιλά ακολουθούν επικίνδυνα διατροφικά σχήματα με χαμηλή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες που οφείλονται στο άγχος έχουν αρνητική επίδραση στον οργανισμό μας, αφού αρχικά προκαλούν ανισορροπία στα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος. Πιο συγκεκριμένα, όταν οι αναλογίες των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουμε δεν είναι οι σωστές, π.χ.

καταναλώνουμε πολύ λίγη πρωτεΐνη και πολύ μεγάλη ποσότητα απλών υδατανθράκων όπως η ζάχαρη, τότε αντιμετωπίζουμε διακυμάνσεις στα επίπεδα της γλυκόζης που οδηγούν σε κούραση, χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης, αλλαγές στη διάθεση και, μακροπρόθεσμα, υπογλυκαιμία.

Ακόμα, η υπερκατανάλωση καφεΐνης λόγω άγχους μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου, αφυδάτωση και αγχώδη διαταραχή. Και το σημαντικότερο από όλα, η ακατάλληλη διατροφή μπορεί να περιορίσει τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και να μας κάνει πιο ευπαθείς.

Συμπερασματικά, χρειάζεται μια συστηματοποιημένη προσπάθεια για τη μείωση του άγχους, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της διατροφής μας και να μειωθεί ο κίνδυνος για την υγεία μας. Στην προσπάθεια αυτή σύμμαχοί μας είναι η γυμναστική, το περπάτημα, η ανάγνωση βιβλίων, η yoga και –το σημαντικότερο-η κοινωνικοποίηση στον ελεύθερο χρόνο μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια