Η επιστημονική κοινότητα εδώ και πολλές δεκαετίες έχει αποδείξει τη σπουδαιότητα των φυτικών ινών στην ανθρώπινη διατροφή και υγεία. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν πόσα γραμμάρια φυτικών ινών θα πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά από τη διατροφή τους.

Επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών καταρχήν βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους και στην υιοθέτηση ιδανικών κιλών. Αυτό συμβαίνει μέσω του καλύτερου ελέγχου της όρεξης καθώς οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Η πρόσληψη φυτικών ινών επιπλέον βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος με αποτέλεσμα τη σωστότερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και την αποβολλή περιττών συστατικών της τροφής.

Υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών αποδείχτηκε πρόσφατα ότι βοηθά στη συντήρηση χαμηλών επιπέδων 'κακής' LDL χοληστερίνης στο αίμα. Είναι επιστημονικό δεδομένο ότι η ικανοποιητική πρόσληψη φυτικών ινών βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος με αποτέλεσμα να αποφεύγονται μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης του αίματος μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.

Η συνιστώμενη πρόσληψη για ενήλικες πάνω από 50 ετών είναι τουλάχιστον 30 γρ. φυτικών ινών ημερησίως γιά άνδρες και τουλάχιστον 21 γρ. για γυναίκες. Για ενήλικες κάτω των 50 ετών, η πρόσληψη ημέρας πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 38 γρ.

για άνδρες και τουλάχιστον 25 γρ. για γυναίκες.

Η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών είναι μια σχετικά απλή υπόθεση στην καθημερινή διατροφή μας, ενώ για καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία και την ευεξία θα πρέπει η αύξηση αυτή να συνοδευτεί και από αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης νερού σε τουλάχιστον 2 λίτρα.

Κάποιοι έξυπνοι τρόποι για να αυξήσετε την καθημερινή κατανάλωση φυτικών ινών ακολουθούν παρακάτω:

  • Δημητριακά βρώμης ή ολικής αλέσεως, αντί για επεξεργασμένα δημητριακά με πρόσθετη ζάχαρη
  • Αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα) αντί για γλυκίσματα
  • Ψωμί σικάλεως ή ολικής αλέσεως αντι για λευκό
  • Καστανό ρύζι αντί για λευκό επεξεργασμένο
  • Φρέσκα φρούτα αντί για χυμούς φρούτων
  • Ξηροί καρποί αντί για πατατάκια και άλλα αλμυρά σνακ
  • Φρούτα με τη φλούδα, αντι για καθαρισμένα φρούτα
  • Πράσινες ωμές σαλάτες στη θέση άλλων βραστών ή ψητών λαχανικών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο