Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), οι κάτοικοι της Μεσογείου εγκαταλείπουν την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων.



Η Μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια και ελαιόλαδο. Παρόλο που, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, είναι η τυπική δίαιτα της Μεσογείου, το επιστημονικό ενδιαφέρον γύρω από τα οφέλη υγείας που προσφέρει, έχει κάνει τη μεσογειακή διατροφή γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Έχει αποδειχθεί ερευνητικά, ότι η μεσογεακή διατροφή προστατεύει από διάφορες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, η νόσος Alzheimer, τα καρδιαγγειακά και η αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το άσθμα και διάφορες αλλεργίες.

Παρόλη τη δημοφιλία της και παρά την προσπάθεια της βιομηχανίας τροφίμων να δημιουργήσει και να προωθήσει στην αγορά προϊόντα που να είναι πιο υγιεινά, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η υιοθέτηση των αρχών της μεσογειακής διατροφής ολοένα και εκπίπτουν.



Σύμφωνα με τον Josef Schmidhuber, κορυφαίο οικονομολόγο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος συνέλεξε στοιχεία και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με τις διαιτητικές συστάσεις για την πρόσληψη πρωτεϊνης, συνολικών λιπιδίων, λιπαρών οξέων, υδατανθράκων, φυτικών ινών, ζάχαρης, χοληστερόλης, νατρίου, φρούτων και λαχανικών για διάφορες χώρες και από διαφορετικές χρονικές περιόδους (1961/63, 1971/83, 1981/83, 1991/93 και 2001/03), 'Η διατροφή των Ευρωπαίων αποτελείται πλέον από πολύ περισσότερο λίπος, πολύ περισσότερο αλάτι, και είναι πολύ πιο γλυκιά'.

Ο ίδιος αναλυτής αναφέρει ότι η μέση ημερήσια θερμιδική πρόσληψη στην ΕΕ των 15 μελών (πριν το 2002) ήταν 3.340 θερμίδες από 2.960 θερμίδες που ήταν 40 χρόνια πιο πριν, αύξηση που προσεγγίζει στο 20%.

Μεγαλύτερη αλλαγή στις διαιτητικές συνήθειες παρατηρήθηκε στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και τη Μάλτα.

Η μέση θερμιδική πρόσληψη στις χώρες αυτές αυξήθηκε κατά 30%.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι κάποιοι παράγοντες, οι οποίοι είναι αντιφατικοί σε σχέση με τη μείωση της υιοθέτησης των αρχών της μεσογειακής διατροφής.

Πιο συγκεκριμένα, 40 χρόνια πριν, μόνο 6 από τις 15 χώρες της ΕΕ είχαν τη δυνατότητα να έχουν διαθέσιμα 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών ανά άτομο, ανά ημέρα.

Στις μέρες μας, σχεδόν όλες οι χώρες έχουν στη διάθεσή τους πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από την προαναφερθείσα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα δεν αντιστοιχεί και σε μεγαλύτερη πρόσληψη, και τα στοιχεία του FAO δείχνουν ότι τα άτομα δεν καταναλώνουν την ποσότητα των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών, που είναι και η σύσταση για αυτή την ομάδα τροφίμων.



Σε γενικές γραμμές, η αλλαγή στις διαιτητικές συνήθειες των Ευρωπαίων αποδίδεται στην αύξηση του εισοδήματος, την αύξηση στον αριθμό των μεγάλων υπεραγορών, τις αλλαγές στο σύστημα διανομής των τροφίμων, αλλά και στην αλλαγή του τρόπου ζωής των ανθρώπων που έγινε πλέον καθιστική.

Επιπλέον, επειδή οι γυναίκες εργάζονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι 40 χρόνια πριν, οι οικογένειες πλέον τρώνε περισσότερο έτοιμα και επεξεργασμένα φαγητά. 


Επιμέλεια : Ελίνα Ιωάννου

Πηγές:
www.nutrimed.gr
Schmidhuber Josef. The EU diet – Evolution, evaluation and impacts of the CAP. Presented at a meeting of the California Mediterranean Consortium.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου
Ο ΠΙΣ καλύπτει τις επικείμενες κινητοποιήσεις των εργαστηρίων λόγω clawback
169η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Ίο