Ο φούρνος μικροκυμάτων έχει γίνει πλέον απαραίτητη συσκευή σε κάθε νοικοκυριό. Όλο και συχνότερα χρησιμοποιείται για μαγείρεμα ή ξαπάγωμα προϊόντων, κυρίως λόγω της ευκολίας και της οικονομίας χρόνου που προσφέρει.

Ένας φούρνος μικροκυμάτων εμπέμπει μικροκύματα με αποτέλεσμα τα μόρια των τροφίμων να πάλλονται, προκαλώντας τη θέρμανση των τροφών. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας είναι συνήθως αρκετή για να σκοτώσει τα βακτήρια που υπάρχουν στα τρόφιμα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί.

Συχνά όταν ψήνετε κάποιο φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων θα παρατηρείτε ότι υπάρχουν σημεία τα οποία δεν είναι τόσο ζεστά όσο κάποια άλλα. Σε αυτά τα σημεία που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά μπορεί να υπάρχουν βακτήρια που δεν έχουν αποδομηθεί.

Η καλύτερη λύση είναι να τεμαχίζεται σε πολλά μικρά κομμάτια το τρόφιμο έτσι ώστε η ακτινοβολία των μικροκυμάτων να φτάνει σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία του φαγητού.

Επίσης, είναι σωστό να τοποθετείτε τα πιο μεγάλα (χοντρά) κομμάτια της τροφής στο εξωτερικό μέρος του πιάτου και τα πιο μικρά στο κέντρο του πιάτου, καθώς πάντα το εξωτερικό μέρος δέχεται μεγαλύτερη ακτινοβολία. Επιπλέον, αν καλύπτετε το φαγητό με ειδικό χαρτί κουζίνας ή ειδικό για μικροκύματα σκέπασμα, βοηθάτε στον εγκλωβισμό μεγαλύτερης ποσότητας θερμότητας κοντά στο φαγητό που μαγειρεύετε.

Μπορείτε να ψήσετε σε αντικολλητικό σκεύος για κάποια λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία το φαγητό σας, πριν το βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων ή αντίστροφα να χρησιμοποιήσετε το σκεύος για κάποια λεπτά μετά το πέρασμα από το φούρνο μικροκυμάτων.

Κατά αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε καλύτερο ψήσιμο σε ολόκληρη τη μάζα του φαγητού. Τέλος, αφού απομακρύνετε το γεύμα σας από το φούρνο μικροκυμάτων μπορείτε να το αφήσετε για λίγα λεπτά πριν το καταναλώσετε. Το φαγητό συνεχίζει να θερμαίνεται και έτσι οι πιθανότητες θανάτωσης όλων των βακτηρίων αυξάνονται.

Πάντα θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι το σκεύος στο οποίο τοποθετείτε την τροφή σας στο φούρνο μικροκυμάτων είναι κατάλληλο, καθώς σε άλλη περίπτωση μπορεί να λιώσει και να επιμολύνει με βλαβερές ουσίες το γεύμα σας. Τα πιο ασφαλή σκεύη είναι τα γυάλινα και τα κεραμικά.

Πότε μην τοποθετείτε στο φούρνο μικροκυμάτων αλουμινόχαρτο, πλαστικά πιάτα ή πλαστικά και χάρτινα περιτυλίγματα.

Αναφορικά με τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, ο φούρνος μικροκυμάτων δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά να καταστρέφει τη σύσταση των τροφίμων και δεν φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερη μείωση της περιεκτικότητας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε σχέση με αυτή που προκαλείται από το ψήσιμο στο φούρνο.

Συμπερασματικά, η παρασκευή γεύματος ή το ζέσταμα στο φούρνο μικροκυμάτων δεν μειώνει τη θρεπτική αξία των τροφίμων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία