Της Στέλλας Αργυρίου, Εκπαιδευτικού Ψυχολόγου

Τροφές για τον εγκέφαλο

Δεν είναι λίγες οι φορές που δυσάρεστα και ευχάριστα συναισθήματα, αγχωτικές καταστάσεις και καθημερινά προβλήματα, απλή κούραση ή ακόμα και στιγμές χαλάρωσης αντιμετωπίστηκαν με το πιο απλό 'φάρμακο' στη διάθεση όλων, το φαγητό.

Ακριβώς επειδή στην περίπτωσή μας τόσο η δοσολογία όσο και η επιλογή ανήκει σε εμάς, καθιστώντας μας αυτόματα γιατρούς του συναισθήματός μας, ας δούμε μαζί αν όντως οι επιλογές μας είναι και οι σωστές.

Εκτόνωση με τόνωση…

Μειωμένη απόδοση στη δουλειά; Ένα καλό πρωινό είναι η λύση στο πρόβλημα. Έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα αποκάλυψε το προφανές, ότι φοιτητές που ξεκινούσαν τη μέρα τους με πρωϊνό που περιλάμβανε δημητριακά ολικής άλεσης αύξησαν την επίδοσή τους κατά 16% στα μαθηματικά και κατά 10% στα θεωρητικά μαθήματα.

Καθημερινό άγχος; 100-150 γραμμάρια άλιπης πρωτεΐνης συμβάλλουν στην παραγωγή ντοπαμίνης και νοραδρεναλίνης από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Οι δύο αυτές ουσίες είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της εγρήγορσης και του καλύτερου ελέγχου των αντιδράσεων του οργανισμού.

Παραπάνω νευρικός από ότι πρέπει; Πατάτες, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, ακτινίδια, ανανάς και μπανάνες δεν αποτελούν το κάλεσμα του μανάβη στη γειτονιά σας αλλά και τροφές που συμβάλλουν στην παραγωγή σεροτονίνης, νευροδιαβιβαστή υπεύθυνου για το αίσθημα της ηρεμίας στον οργανισμό.

Έχεις κακή διάθεση; Σολωμός στη σχάρα ή sushi για βραδινό αποτελούν την ιδανική επιλογή για να καλυτερεύσει η διάθεσή σου. Έρευνα στη Φιλανδία απέδειξε πως όποιος καταναλώνει ψάρι έχει 31% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει κατάθλιψη.

Νιώθεις κουρασμένος; Η λύση απλή και στο καλάθι με τα φρούτα σου, κατανάλωσε λοιπόν μια μπανάνα. Το χορταστικό αυτό φρούτο αποτελεί σημαντική πηγή μαγνησίου για τον οργανισμό που βοηθά στην ταχύτερη αναζωογόνηση.

Νιώθεις ανασφάλεια; Ένα και μόνο ένα σοκολατάκι είναι ικανό να σου χαρίσει ευφορία σύμφωνα με έρευνα της Dott.Sommer, που απέδειξε πως η σοκολάτα περιέχει παρόμοιες ουσίες με τις αμφεταμίνες, καθώς και ακόμα 380 χημικές ουσίες που επιδρούν σε συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την αλλαγή της κακής διάθεσης.

Πολλά τα συναισθήματα, πολλές και οι απλές και φυσικές λύσεις. Ας τηρήσουμε λοιπόν την πολύ χρήσιμη συμβουλή του Ιπποκράτη ότι 'η τροφή μας είναι το φάρμακό μας', ας μην προσπαθούμε να πνίξουμε τις σκέψεις μας με το πολύ και κακής επιλογής φαγητό, γιατί σίγουρα ξέρουν κολύμπι…

Πηγές: www.nutrimed.gr