Καθώς ο χρόνος αφήνει τα σημάδια του στο πρόσωπο και το σώμα (ρυτίδες, γραμμές έκφρασης, γκρίζα μαλλιά, αυξημένη περιφέρεια κοιλιακής χώρας), δεν ωφελεί να… κατηγορούμε τα χρόνια που πέρασαν για τις αλλαγές αυτές. Οι διατροφικές συνήθειες, η στάση ζωής και η αντιμετώπιση των ιδιαίτερων περιστάσεων (καλών και κακών) μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Όσο περνούν τα χρόνια, το σώμα μας χάνει μυϊκή μάζα, αποθηκεύει λίπος, ενώ αλλάζουν και οι διατροφικές μας ανάγκες. Οι αλλαγές αυτές δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές. Αντίθετα, ο ρυθμός των μεταβολικών διεργασιών στο σώμα μας μειώνεται βαθμιαία μετά το 20ο έτος, άρα δεν γίνεται να ξυπνήσετε ένα πρωί με 10 κιλά επιπλέον.

Ωστόσο, μεταξύ αυτών που μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε το βάρος και τις αλλαγές στο σώμα σας, συμπεριλαμβάνονται:

Μειώστε τις μερίδες σας

Η μέση γυναίκα χρειάζεται περίπου 100 θερμίδες λιγότερες στην ηλικία των 40 ετών – σε σχέση με τα 20. Αν και δεν είναι απαραίτητο να στερηθείτε τα αγαπημένα σας φαγητά, είναι πιο εύκολο να ελέγχετε λίγο την κατάσταση χρησιμοποιώντας μικρές μερίδες (μέγεθος συσκευασίας σνακ).

Για να αποφύγετε τη σταδιακή αύξηση του βάρους, πρέπει να καταναλώνετε επαρκή πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας – π.χ. άπαχο κρέας, πουλερικά και ψάρι – αλλά σε μικρές μερίδες. Μια μέση γυναίκα ηλικίας 25 ετών χρειάζεται 50 gr πρωτεΐνης ημερησίως, όταν π.χ.

ένα κομμάτι κοτόπουλο σε διαστάσεις μιας τράπουλας (~90 gr) έχει 21 gr, ένα ποτήρι άπαχο γάλα έχει 8 gr και μισό πιάτο φασόλια 5 gr.

Ενισχύστε την εγκεφαλική λειτουργία

Αν ξεχνάτε πράγματα περισσότερο απ΄ ότι συνήθως, δεν σημαίνει ότι ο εγκέφαλος… υπολειτουργεί. Παρότι οι θερμίδες που καταναλώνετε ημερησίως θα πρέπει να είναι λιγότερες, μην παραλείπετε γεύματα. Ακονίστε την εγκεφαλική λειτουργία καταναλώνοντας επαρκή ποσότητα φρούτων και λαχανικών – πλούσιων σε αντιοξειδωτικά.

Επιλέξτε…έγχρωμα φρούτα και λαχανικά: γλυκοπατάτες, φράουλες, βατόμουρα, σκούρα πράσινα λαχανικά. Επίσης, πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι το κουνουπίδι, το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Χρησιμοποιήστε ενδιάμεσα μικρά σνακ

Πρόσφατη έρευνα από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Columbia έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης αίματος συσχετίστηκαν με μειωμένη νοητική διαύγεια. Για το λόγο αυτό, συστήνεται η χρήση ενδιάμεσων σνακ ώστε να διατηρείται η γλυκόζη στα φυσιολογικά επίπεδα: κράκερ ολικής άλεσης με μαργαρίνη, ψωμί ολικής άλεσης με κρεμώδες τυρί με λίγα λιπαρά, άπαχο γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά κ.α.

Η χρήση των σνακ αυτών βοηθά στην ομαλή κατανομή της όρεξης κατά τη διάρκεια της ημέρας και στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Προστατέψτε τα οστά σας

Η πρόληψη είναι υψίστης σημασίας στην περίπτωση της οστεοπόρωσης. Ο έλεγχος βιταμίνης D και ασβεστίου, αλλά και η εξέταση οστικής μάζας είναι απαραίτητο να διεξάγονται σε τακτική βάση, ειδικά στις γυναίκες άνω των 60 ετών.

Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνεται τουλάχιστον 2 μερίδες γαλακτοκομικών – χαμηλών σε λιπαρά – χωρίς να προσμετράται το τυρί. Προσοχή στα γαλακτοκομικά με 0% λιπαρά: καθώς οι βιταμίνες Α και D είναι λιποδιαλυτές, η απορρόφησή τους δεν μπορεί να γίνει απουσία λίπους.

Για το λόγο αυτό, προτιμούμε τα γαλακτοκομικά με 2% λιπαρά, ώστε να προσλαμβάνουμε την περιεχόμενη σε αυτά ποσότητα ασβεστίου. Επιπλέον, πηγές ασβεστίου θεωρούνται: ο σολομός (με το κόκαλο), το μπρόκολο, τα εμπλουτισμένα με ασβέστιο γάλα σόγιας και ο χυμός πορτοκαλιού.

Ενυδατωθείτε

Ένα από τα πιο απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το σώμα σας, είναι να πίνετε αρκετό νερό. Θα ενυδατώσει το δέρμα και θα το βοηθήσει να παραμένει απαλό και πιο νεανικό. Παρόμοια δράση φαίνεται να έχει το πράσινο τσάι, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Τρόφιμα που βοηθούν την όψη του δέρματος θεωρούνται ο σολομός, τα μούρα, τα πορτοκάλια, το άπαχο γάλα, οι γλυκοπατάτες και τα καρότα.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το καλύτερο… γιατρικό για το δέρμα – και το σώμα μας – είναι η επάρκεια ύπνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]