Η φρουκτόζη έχει τη φήμη του ιδανικού υποκατάστατου της κοινής ζάχαρης. Χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή κάθε είδους διατροφικών προϊόντων για διαβητικούς, όπως σοκολάτες και μπισκότα φρουκτόζης, ενώ δεν άργησε να εξαπλωθεί και σε προϊόντα που απευθύνονταν σε όλες τις καταναλωτικές ομάδες. Και ενώ οι ευεργετικές ιδιότητες της φρουκτόζης διαφημίζονταν, πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις και τα περιστατικά που καταδεικνύουν μάλλον το αντίθετο.

Έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση φρουκτόζης, που αποτελεί φυσικό συστατικό πολλών φρούτων και λαχανικών, μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και δυσπεψία. Τα δυσάρεστα συμπτώματα γίνονται σε πολλούς ανθρώπους αισθητά, αμέσως μετά την κατανάλωση μιας τροφής που περιέχει φρουκτόζη. Αυτά μπορεί να ξεκινούν από αίσθημα φουσκώματος και να φτάνουν μέχρι στομαχικούς σπασμούς και οξεία διάρροια. Σε κάποιες περιπτώσεις λέγεται μάλιστα ότι μπορεί να προκληθεί αδυναμία συγκέντρωσης και κακή διάθεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καταθλιπτικές εκδηλώσεις.

Μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης προκαλούν επιπτώσεις στη λειτουργία του μεταβολισμού όλων των ανθρώπων, επειδή η φρουκτόζη συμβάλλει στην ταχύτερη και σε μεγαλύτερες ποσότητες παραγωγή λιπαρών οξέων, συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη, υποστηρίζουν κάποιοι ειδικοί. Η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης, μπορεί να επηρεάσει και τους υγιείς ανθρώπους. Ακόμη και αυτοί ενδέχεται να υποστούν βλάβες στην υγεία τους έπειτα από μακροχρόνια και συστηματική κατανάλωση της συγκεκριμένης ουσίας.

Μεταξύ άλλων αρνητικών, η φρουκτόζη μπορεί να αλλάξει τις τιμές των λιπιδίων που περιέχονται στο αίμα και να συμβάλει στο σχηματισμό πρωτεϊνών που προκαλούν αγγειακές βλάβες.

Γενικά, μην κάνετε κατάχρηση στα τεχνητά γλυκαντικά και να μην επαφίεστε σε αυτά και μόνο για να χάσετε βάρος. Αυτά τονίζουν οι επιστήμονες, καθώς πολλά προϊόντα «χωρίς ζάχαρη» έχουν πλημμυρίσει τελευταία την αγορά: από σοκολάτες, μπισκότα, τσίχλες, γιαούρτια και αναψυκτικά, έως και έτοιμα παρασκευάσματα για γλυκά στο σπίτι.

premium.paratiritis

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως
Nέα προσέγγιση για τον καρκίνο του ήπατος που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου