Μπορούν οι πρωτεΐνες να προστατεύσουν την υγεία της καρδιάς μας; Φαίνεται πως ναι, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί με το ποιες καταναλώνουμε. Επιπλέον, πρέπει να καταναλώνουμε ικανοποιητικές ποσότητες από διαφορετικές πηγές. Πρέπει να αποφεύγουμε τις τροφές που έχουν κορεσμένα λιπαρά, που είναι επεξεργασμένες και περιέχουν περιττό αλάτι—όπως, για παράδειγμα, τα αλλαντικά. Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι αν λαμβάνουμε τις πρωτεΐνες μας από σωστές τροφές, ο κίνδυνος να υποφέρουμε από κάποια νόσο της καρδιάς ελαττώνεται. Μπορούμε να μειώσουμε την χοληστερόλη και την αρτηριακή μας πίεση, ελαττώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφράγματος ή καρδιακής προσβολής. Ποιες είναι, λοιπόν, οι καλύτερες και πιο υγιεινές πηγές πρωτεΐνης;

Ψάρια

Τα ψάρια είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης και μας βοηθούν να προλάβουμε την καρδιαγγειακή νόσο. Είναι σημαντικό να τρώμε ψάρι σε εβδομαδιαία βάση, καθώς περιέχει άλιπη πρωτεΐνη. Οι καλύτερες επιλογές είναι ο τόνος, που περιέχει τα πολύτιμα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, βιταμίνες Β12 και D, και σελήνιο, όπως και ο σολομός, που – εκτός από τα ωμέγα-3 – περιέχει φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνες Β6, Β12 και D.

Ξηροί καρποί και όσπρια

Οι ξηροί καρποί, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, είναι από τις καλύτερες επιλογές που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία της καρδιάς μας. Τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα κάσιους και τα φιστίκια είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές. Επιπλέον, τα όσπρια, όπως τα φασόλια και τα ρεβίθια μας προσφέρουν φυτικές πρωτεΐνες χωρίς καθόλου χοληστερόλη και πολύ λιγότερα λιπαρά σε σχέση με το κρέας. Για παράδειγμα, μια μερίδα μαγειρεμένα ρεβίθια περιέχει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και λιγότερο από 1 γραμμάριο λιπαρά. Πολύ καλή επιλογή αποτελούν και τα διάφορα βούτυρα από ξηρούς καρπούς, όπως το φιστικοβούτυρο—απλά καταναλώστε το με προσοχή, καθώς περιέχει πολλές θερμίδες.

Πουλερικά

Μία μερίδα κοτόπουλο ή γαλοπούλα μας προσφέρει μια γερή δόση πρωτεΐνης, με σαφώς λιγότερα λιπαρά σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Προσέξτε όταν μαγειρεύετε να αφαιρέσετε την πέτσα, και να επιλέγετε κομμάτια με λιγότερα λιπαρά, όπως το στήθος.

Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Γάλα, γιαούρτι και τυρί: και τα τρία μας προσφέρουν πρωτεΐνες, και αν προτιμήσουμε τις low-fat εκδοχές τους, μπορούμε να τα απολαύσουμε με σαφώς λιγότερες ενοχές. Επιπλέον, τα ασπράδια του αυγού είναι πολύτιμες πηγές πρωτεΐνης—αλλά εμείς θα λέγαμε να μη φοβάστε και τους κρόκους, με μέτρο. Να θυμάστε ότι περίπου το 10-30% των καθημερινών σας θερμίδων πρέπει να αποτελείται από πρωτεΐνες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]